Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Soap Berlijns faalvliegveld: planner was helemaal geen ingenieur - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Soap Berlijns faalvliegveld: planner was helemaal geen ingenieur

De soap rond het falende vliegveld van Berlijn gaat verder. Deze week werden belangrijke documenten voor de bouw van het vliegveld in een afvalcontainer gevonden. Ook bleek dat de planner Alfredo di Mauro die verantwoordelijk is voor het mislukte veiligheidssysteem helemaal geen ingenieur was, zoals algemeen werd aangenomen.

Een van de hoofdredenen dat het Berlijnse vliegveld BER maar niet af komt, is het falende brandveiligheidssysteem. Doordat het systeem te ingewikkeld is opgezet kan het bij brand de rook niet afzuigen. De man die verantwoordelijk was voor die fout werd in mei ontslagen. Nu blijkt ook nog eens dat Alfredo di Mauro helemaal geen ingenieur was, zoals iedereen dacht. Hij gaf gisteren toe dat hij ‘slechts’ bouwtekeningen maakte, meldt persbureau dpa.

Bevoordeeld

Bovendien lijkt de vroegere chefplanner er van geprofiteerd te hebben dat hij jarenlang de baas was bij een ingenieursbureau, dat bij de planningen van het brandveiligheidssysteem een belangrijke rol speelde voor Di Mauro de baan bij BER kreeg.

Grote delen van het vliegveld liggen sinds 2012 al klaar voor gebruik.

Di Mauro werd in mei dit jaar – voor deze feiten naar buiten kwamen – ontslagen omdat hij volgens BER-topman Hartmut Mehdorn het systeem maar niet aan de praat kreeg. Al sinds 2012 geldt het falen van dit systeem als de hoofdoorzaak van de uitgestelde opening van het vliegveld.

Vertrouwensbreuk

Een woordvoerder van het vliegveld bracht dinsdag naar buiten dat de gevonden documenten uit de afvalcontainer uit een planningsbureau afkomstig zijn. Hij spreekt van een ‘eclatante schending van de contractuele plichten en een vertrouwensbreuk’. Vliegveld BER heeft aangifte gedaan bij de politie.

De ordners werden maandag op straat ontdekt in de Oost-Berlijnse wijk Lichtenberg. De afvalcontainer stond niet ver weg van de plek waar vroeger een architectenbureau was gehuisvest, dat ook voor het vliegveld gewerkt heeft. In de documenten stonden gedetailleerde specificaties over liften en krachtstroominstallaties tot aan schetsen van de terminals.

Duitslandnieuws over Duitse megaprojecten

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: