Ga naar inhoud

Tennet krijgt schuld van falen grootste offshore windmolenpark Duitsland

De Duitse Hypo-Vereinsbank overweegt een schadeclaim in te dienen tegen de Nederlands-Duitse netbeheerder Tennet, schrijft Der Spiegel. Reden is dat het eerste grote offshore windmolenpark van Duitsland al maanden stil ligt. De bank is eigenaar van het park en Tennet is verantwoordelijk voor het stroomtransport. De bank eist nu duidelijkheid van Tennet dat nog zoekt naar de oorzaak.

Windpark BARD 1, dat zo’n 90 km voor de kust van het Oost-Friese Waddeneiland Borkum ligt, kampt sinds zijn officiële inbedrijfstelling vorig jaar augustus met aanhoudende technische problemen. De Duitse Hypo-Vereinsbank is eigenaar van het park en is zeer teleurgesteld over de gang van zaken, vertelt woordvoerder Markus Block tegen Duitslandnieuws. “Er zijn meerdere malen spontane uitvallen geweest, terwijl wij niets veranderd hebben.”

Windmolens staan stil

De Nederlands-Duitse elektriciteitstransporteur Tennet is verantwoordelijk voor het aan land brengen van de stroom. Sinds een brand in maart ligt het park compleet stil. Het windmolenpark zou deze maand weer stroom gaan leveren, maar de hervatting van de productie is nu uitgesteld. “Tennet heeft ons toen geïnformeerd dat er mogelijk brandgevaar zou bestaan”, zegt Block. “Maar uit de pers hebben we vernomen dat het niet de oorzaak was van het stilvallen.”

De projecten van Tennet en Siemens in de Noordzee. Beeld: Siemens
De projecten van Tennet en Siemens in de Noordzee. Beeld: Siemens

Bij de bank bestaat nu onduidelijkheid over de oorzaak van de mankementen. “Bard 1 was en is klaar voor gebruik en kan stroom leveren. Wij willen graag weten wat Tennet verstaat onder ‘de technische gronden’ die ze als reden noemen voor de uitval.”

Op zoek naar oplossing

Volgens de woordvoerder is hun onderzoeksgroep Ocean Breeze bereid samen met Tennet en hoofdaannemer ABB de converterstations ‘aan een inspectie te onderwerpen om de oorzaak te vinden’. HypoVereins zegt er verder vanuit te gaan dat Tennet ‘koortsachtig’ aan een oplossing werkt en er ‘alle vertrouwen in te hebben’ dat op korte termijn weer stroom uit de windparken aan land kan komen.

Het gaat sowieso om veel geld. Ligt de schuld voor het falen van het windpark bij Tennet of bij de hoofdaannemer ABB, dan kan er een schadeclaim bij hen worden ingediend. Anders zal de Hypo-Vereinsbank zelf met een schadevergoeding over de brug moeten komen.

Duitslandnieuws over Tennet

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: