Ga naar inhoud

Duits ministerie van Defensie laat wapenindustrie doorlichten door KPMG

Minister van Defensie Ursula von der Leyen (CDU) laat de Duitse wapenindustrie waarschijnlijk doorlichten door KPMG. Het internationale onderzoeksbureau met het hoofdkantoor in Amstelveen heeft de voorkeur van de minister, zo vernam de krant Handelsblatt. Mededingers kunnen nog tot eind deze maand bezwaar aantekenen.

Minister van Defensie Ursula von der Leyen (CDU) geeft zeer waarschijnlijk het internationale onderzoeksbureau KPMG de opdracht om de leveranciers aan het Duitse leger te inspecteren. Dat ving Handelsblatt op uit kringen rond het ministerie en de coalitiepartijen. Von der Leyen zou volgens deze informatie al hebben gekozen voor KPMG, al krijgen de bureaus die ook op de klus hebben ingetekend nog de kans om bezwaar in te dienen. Daarom ligt het nog niet officieel vast. Eind deze maand wordt het contract bekend gemaakt en op dezelfde dag ondertekend.

Extern onderzoek

Het ministerie wilde nog niets zeggen omdat de procedure nog loopt, ook KPMG onthield zich van commentaar. Von der Leyen kondigde in februari aan de wapenindustrie door een externe partij te willen laten onderzoeken, tegelijkertijd stuurde ze toen de verantwoordelijke staatssecretaris de laan uit. De adviseurs kunnen in juli met hun klus beginnen en moeten eind september een rapport uitbrengen.

Von der Leyen bezoekt de luchtmacht.

Lange tijd leek de opdracht naar adviesbureau McKinsey te gaan. Maar Von der Leyen wil volgens de Duitse media  Katrin Suder – de chef van de Berlijnse vestiging van McKinsey – voordragen als staatssecretaris. Vanuit de regeringspartijen kwam toen de kritiek dat dit tot belangenverstrengeling zou kunnen leiden, wanneer Suder daadwerkelijk van baan zou wisselen terwijl haar voormalige werkgever het onderzoek zou uitvoeren.

Duitslandnieuws over defensie

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: