Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Opnieuw stijgen de Duitse lonen harder dan in Frankrijk - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Opnieuw stijgen de Duitse lonen harder dan in Frankrijk

In Duitsland zijn de lonen afgelopen jaar sneller gestegen dan in buurland Frankrijk. Samen zijn ze de grootste economieën van Europa. In een aantal branches zijn de verschillen wel erg groot. De stijgende salarissen zijn in Duitsland goed voor de binnenlandse vraag dat daarmee ook in de lift zit. Het Duitse succes leunde lang vooral op de sterke export.

In de Duitse private sector zijn de lonen afgelopen jaar sneller gegroeid dan in buurland Frankrijk. De Duitse werknemers kregen er gemiddeld 2,6% bij, meldde het Duitse bureau voor de statistiek woensdag. In dat getal is het vakantiegeld en andere extraatjes niet meegerekend.  In Frankrijk gingen de lonen ‘slechts’ met 1,7% omhoog. Maar de Fransen profiteerden wel van de lage inflatie van 1,0% tegen 1,6% in Duitsland. Ter vergelijking; in Nederland stegen de lonen met 1,1%.

Voor de tweede maal op rij groeien de Duitse lonen harder dan in Frankrijk. Maar een echte vergelijking maken blijft lastig, omdat in Duitsland de loonsverhogingen in bepaalde sectoren sterker kunnen verschillen dan in Frankrijk. Zo ging in de financiële dienstverlening in Duitsland het salaris met 1,5% omhoog, tegen 3,3% bij banen in de volkshuisvesting. In Frankrijk liggen de verschillen tussen de 1,1 en de 1,9%. Ook is in de vergelijking geen rekening gehouden met toeslagen, premies en eenmalige uitkeringen.

Binnenlandse vraag

De stijgende lonen zijn volgens economen een belangrijke indicator een groeiende economie. Met dat werknemers meer te besteden hebben, stijgt ook de binnenlandse vraag. En dat is belangrijk voor Duitsland, dat de laatste jaren vooral leunde op de sterke export. Vanuit de VS en Brussel klonk er forse kritiek op het Duitse handelsoverschot. Nu de binnenlandse vraag stijgt komt dit meer in balans. De verwachting is dat met de invoering van het minimumloon deze trend zich verder doorzet.

Duitsland en Frankrijk zijn de grootste economieën in Europa. Terwijl het bedrijfsleven in Duitsland echt op stoom begint te komen, moet Parijs een aantal forse problemen overwinnen.

Duitslandnieuws over werkgelegenheid

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: