
In de Duitse private sector zijn de lonen afgelopen jaar sneller gegroeid dan in buurland Frankrijk. De Duitse werknemers kregen er gemiddeld 2,6% bij, meldde het Duitse bureau voor de statistiek woensdag. In dat getal is het vakantiegeld en andere extraatjes niet meegerekend. In Frankrijk gingen de lonen ‘slechts’ met 1,7% omhoog. Maar de Fransen profiteerden wel van de lage inflatie van 1,0% tegen 1,6% in Duitsland. Ter vergelijking; in Nederland stegen de lonen met 1,1%.
Voor de tweede maal op rij groeien de Duitse lonen harder dan in Frankrijk. Maar een echte vergelijking maken blijft lastig, omdat in Duitsland de loonsverhogingen in bepaalde sectoren sterker kunnen verschillen dan in Frankrijk. Zo ging in de financiële dienstverlening in Duitsland het salaris met 1,5% omhoog, tegen 3,3% bij banen in de volkshuisvesting. In Frankrijk liggen de verschillen tussen de 1,1 en de 1,9%. Ook is in de vergelijking geen rekening gehouden met toeslagen, premies en eenmalige uitkeringen.
Binnenlandse vraag
De stijgende lonen zijn volgens economen een belangrijke indicator een groeiende economie. Met dat werknemers meer te besteden hebben, stijgt ook de binnenlandse vraag. En dat is belangrijk voor Duitsland, dat de laatste jaren vooral leunde op de sterke export. Vanuit de VS en Brussel klonk er forse kritiek op het Duitse handelsoverschot. Nu de binnenlandse vraag stijgt komt dit meer in balans. De verwachting is dat met de invoering van het minimumloon deze trend zich verder doorzet.
Duitsland en Frankrijk zijn de grootste economieën in Europa. Terwijl het bedrijfsleven in Duitsland echt op stoom begint te komen, moet Parijs een aantal forse problemen overwinnen.
Duitslandnieuws over werkgelegenheid
- Duitsers werken meer en hebben vaker vakantie »
- Omstreden Duitse pensioenplannen moeten opnieuw naar de tekentafel »
- Nederlanders zetten ‘hotel op zee’ neer voor Duitse energiereus RWE »
- Aantal Duitse werklozen daalt onder de 3 miljoen »
- Duitse vakman wordt met uitsterven bedreigd »