Ga naar inhoud

Axel Springer valt Google aan met investering in zoekmachine

De Duitse uitgever Axel Springer koopt 20% van de aandelen van de Franse zoekmachine Qwant. Daarmee verbindt topman Mathias Döpfner consequenties aan de open brief die hij eind april schreef met de kop 'Bang voor Google'. Qwant belooft in tegenstelling tot Google niets met persoonsgegevens te doen, iets wat in Duitsland op veel waardering kan rekenen.

Axel Springer-topman Mathias Döpfner stuurde eind april een ingezonden brief naar de FAZ. De ceo van de grootste krantenuitgeverij van Europa met onder meer Bild en Die Welt in het portfolio schreef bang te zijn voor de tentakels van het Amerikaanse Google. Nu koopt Axel Springer-dochter Digital Ventures 20% van de aandelen van de zoekmachine Qwant, meldt persbureau Bloomberg.

Meedoen aan innovatie

Op het gebied van zoekmachines zijn talrijke innovaties, zegt Ulrich Schmitz, CTO bij Axel Springer Digitale Medien tegen Gründerszene. “Om daar aan deel te nemen kopen we aandelen van dit bedrijf, dat zorgt voor nieuwe impulsen en verscheidenheid zorgt.

Axel Springer-topman Mathias Döpfner is bang voor Google.

Jean Manuel Rozan en Eric Léandri – een computertechneut en een oud-hedgefondsmanager – richtten Qwant in 2013 op in Frankrijk; afgelopen maart volgde de launch in Duitsland. Omdat Qwant anders dan Google belooft geen persoonlijke gegevens van de gebruikers te verzamelen, rollen er ook geen gepersonaliseerde resultaten uit na een zoekopdracht. De resultaten worden weergegeven in een rij kolommen met als thema’s Web, Nieuws, Social media en Shopping.

Niet opboksen tegen Google

De Franse start-up wil het niet eens opnemen tegen Google, een hopeloos gevecht: “Het is ons volledig duidelijk dat we niet met Google concurreren kunnen. Daarvoor zijn we veel te klein. We willen simpelweg een andere vorm van zoeken op internet vinden”, zei co-founder Léandri in een interview met Gründerszene afgelopen maart. In 2013 werden er al een half miljard zoekopdrachten gegeven, aldus het bedrijf. Het hoofdkantoor van Qwant staat in Parijs, er werken 25 mensen.

Argusogen

Veel meer dan Nederlanders kijken Duitsers met argusogen naar de activiteiten van Google. Zo laten veel mensen hun huis vervagen op Google Maps. Sinds de NSA-affaire na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden gaan in Duitsland veel stemmen op om van internetverkeer in Duitsland een Europese aangelegenheid te maken. Het zit ze niet lekker dat veel gevoelige data over Amerikaanse servers lopen, waar geheime diensten makkelijk op kunnen meekijken. Niet voor niets haalde een paar weken geleden een start-up dat een privéserver bouwt in mum van tijd 1,5 miljoen euro op. Ook is er interesse in een ‘veilige versie’ van chatdienst WhatsApp.

Duitslandnieuws over start-ups

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: