Ga naar inhoud

Sigmar Gabriel wil schaliegas toestaan terwijl het volk WK voetbal kijkt

Terwijl heel Duitsland in de ban is van het WK voetbal en hoe de Mannschaft onder aanvoering van Thomas Müller Portugal vermorzelde, proberen Duitse politici in de Bondsdag heikele thema's er doorheen te slepen. Ook tijdens vorige WK's stemden politici over omstreden wetten toen het volk even niet oplette. Ditmaal gaat het om schaliegas.

Het duurt vaak niet langer dan een minuut. Dan heeft de Bondsdag er een nieuwe wet doorheen gesleept. Zo werd tijdens het EK in 2012 besloten dat Duitse gemeenten persoonlijke gegevens van inwoners door mogen verkopen aan reclamebureaus en incassobedrijven.

Het zorgde achteraf voor veel ophef, omdat veel mensen het er niet mee eens waren. Maar echte woede bleef uit, de meeste Duitsers hadden namelijk op 28 juni 2012 wel wat anders aan hun hoofd. In de halve finale nam de Mannschaft het op tegen Italië. Duitsland verloor, wat de kranten en televisie enkele dagen zou beheersen.

https://www.youtube.com/watch?v=2BYqfI6OXts

In een minuutje werd een omstreden wet door de Bondsdag geloodst.

Volk is afgeleid

Pas een paar dagen nadat de nederlaag tegen Italië een beetje verwerkt waren, kwam de eerste kritiek. Te laat. Hoewel de Bondsraad (vergelijkbaar met Eerste Kamer) de wet later nog wat aanpaste, is het toch één van de voorbeelden waarbij Berlijn gevoelige thema’s tijdens voetbaltoernooien behandelt. Politiek als niemand oplet.

  • WK in Duitsland 2006: Het hele land droomt van een zomersprookje. De regering droomt van een hogere omzetbelasting. Terwijl de Duitsers door het dolle zijn van het WK in eigen land, besluit de regering de hoogste belasting door te voeren sinds 1949.
  • WK in Zuid-Afrika 2010: Een dag voordat Duitsland in de halve finale op Spanje stuit, besluit de top van CDU/CSU e de FDP dat de eigen bijdrage voor de verzekering omhoog moet. Duitsland verliest met 0-1 tegen de Spanjaarden en moet naar huis.

En dit jaar? Het Duitse elftal veegde Portugal van de mat en laat Ronaldo huilen. Duitsland juicht. Intussen is minister Sigmar Gabriel (SPD) van Economische Zaken en Energie met heel andere onderwerpen bezig.

Iedereen is tegen schaliegas

Nog voor het zomerreces wil Duitsland het boren naar schaliegas toestaan en de voorwaarden ervoor vastleggen. Vorig jaar liep de invoering van ‘fracking’ nog spaak, omdat deelstaat Beieren dwars lag. Ook milieuminister Barbara Hendricks (SPD) keerde zich  tegen de hoogst omstreden methode eind januari. Vorige maand onderschreven ook de milieuministers van alle deelstaten unaniem dit standpunt tijdens een conferentie.

Duitsland is gefocust op de prestaties van Thomas Müller en zijn Mannschaft.

Maar de Oekraïne-crisis laat Gabriel anders tegen de zaak aankijken. Rusland wil de gaskraan naar Oekraïne dichtdraaien, wat ook consequenties heeft voor Duitsland. Ongeveer een derde van het gas in Duitsland komt nu uit Rusland. Daarom wil Gabriel de omstreden methode in Duitsland toestaan, zodat het land straks minder afhankelijk is van de Russen.

Niet ten koste van milieu

Om naar schaliegas te mogen boren, moet eerst wel worden uitgesloten dat het milieu er geen hinder van ondervindt, vindt Gabriel. Tegelijkertijd wil hij de laatste plooien recht strijken rond de hervormingen van de Energiewende, zodat de nieuwe wet op 1 augustus kan intreden.

Wanneer de Bondsdag zich precies over deze voorstellen moet buigen, is nog niet helemaal duidelijk. Voor het reces zijn er nog twee ‘zittingsweken’. Op 4 juli is de laatste vergadering. Dat is een dag voor de kwartfinale van het WK voetbal in Brazilië, en ook nog eens het jubileum van het ‘Wunder von Bern‘ (1954).

Duitslandnieuws over schaliegas

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: