Ga naar inhoud

CDU heerst in de landelijke politiek, SPD regeert in de tien grootste steden

Landelijk gezien heerst de christendemocratische CDU over Duitsland met een ijzersterke bondskanselier Angela Merkel en meer dan 40% van de zetels in de Bondsdag. De tien grootste steden zijn echter in rood-groene handen, nu Düsseldorf met de nieuwe SPD-burgemeester Thomas Geisel de CDU aan de kant schuift.

Met de verkiezingsnederlaag voor de Düsseldorfse burgermeester Dirk Elbers heeft de CDU hun laatste bastion van de grootste 10 steden van Duitsland verloren. Zijn SPD-tegenstrever Thomas Geisel haalde in de tweede ronde een meerderheid van 59,2%. Elbers bleef steken op 40,8%.

Opschudding

Elbers was al sinds 2008 Oberbürgermeister van Düsseldorf. In de aanloop naar de verkiezingen wekte hij met enkele opmerkelijke uitspraken over het Ruhrgebied ergernis op. Bovendien hing CDU bij de gemeentegrenzen plakkaten op met de tekst ‘U verlaat de schuldenvrije sector’, wat ook voor opschudding zorgde.

Berlijn heeft met Klaus Wowereit nog een SPD-burgemeester, maar hij ligt onder vuur.

Düsseldorf was lang nog de enige grote stad die nog een CDU-burgemeester had. Stuttgart heeft een Groene burgervader en in de acht andere grote steden staat een SPD’er aan het roer. Wel moesten de sociaaldemocraten in een aantal steden flink knokken om de CDU voor te blijven. Zo was het resultaat in Dortmund (51,6%) en in Bielefeld (55,9%) maar net genoeg.

 Duitslandnieuws over politiek

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: