Ga naar inhoud

Steinmeier in Den Haag: we moeten vakmensen en nerds samenbrengen

De ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland en Duitsland - Frans Timmermans en Frank-Walter Steinmeier spraken maandag op het Nederlands-Duits Forum in Den Haag na een bilateraal onderonsje. Volgens Steinmeier zijn beide landen sterk in de maakindustrie. "Nu moeten we de vakmensen verbinden met de nerds." Een verslag in tweets.

Om het jaar wordt het Nederlands-Duits Forum gehouden om de banden tussen beide landen aan te halen. Gisteren en vandaag spreken politici, wetenschappers, journalisten, studenten, ambtenaren en andere geïnteresseerden over het thema ‘digitalisering in Nederland en Duitsland’.

Beter dan ooit

Volgens de Duitse minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken zijn de verhoudingen met Nederland ‘beter dan ooit’.

Zijn Nederlandse collega Timmermans vulde aan: “98% van onze belangen komen overeen”.

Europa

De beide ministers zijn sociaal-democraat en kunnen het bijzonder goed samen vinden. Ze laten formaliteiten achterwege, ‘dutzen’ elkaar en noemen elkaar bij de voornaam, waarna ze uitvoerig ingaan op de toekomst van Europa. Steinmeier herhaalt letterlijk een aantal zinnen uit zijn beruchte ‘Wutrede’ van een paar weken geleden. Nu wel op rustige toon.

Vakmensen en nerds

Vooral Steinmeier staat stil bij de band tussen Nederland en Duitsland en wat de digitalisering met zich meebrengt. Om Industrie 4.0 op gang te brengen moeten de ‘ouderwetse’ vakmensen uit het Ruhrgebied beter in contact worden gebracht met de hippe nerds uit Berlijn, aldus Steinmeier.

Eerder al pleitte ‘internetprofessor’ Erik Huizer al voor een Nederlands-Duitse SecureDataValley voor tussen Groningen en Bremen.

Sociale media

Steinmeier en Timmermans gingen daarna met studenten in gesprek over onder meer sociale media.

Workshops

Na de toespraken werd er in workshops gesproken over bijvoorbeeld de digitalisering van de media.

Voetbal

Aan het eind van de dag keken de Nederlanders en Duitsers gezamenlijk naar de wedstrijd Duitsland – Portugal.

Dag 2

Dinsdag gaat het forum na verder. Na het ontbijt volgen weer workshops.

Duitslandnieuws over Steinmeier:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: