Ga naar inhoud

Samenwerking AfD met Britse premier Cameron is tegen zere been van Merkel

De Europese Conservatieven en Hervormers (ECH) nemen de Duitse eurokritische Alternatieve für Deutschland (AfD) op binnen hun fractie. Daarmee komt de in Duitsland zeer omstreden partij in één team met de Britse premier David Cameron ende Nederlandse ChristenUnie. Samen willen ze zich afzetten tegen de christen-democraten van Merkel.

Terwijl bondskanselier Angela Merkel overhoop ligt met de Britse premier David Cameron, heeft zijn partij in Brussel donderdag de Duitse luis in de pels AfD toegelaten tot de conservatieve ECR-fractie. Tot de club behoort ook de Nederlandse ChristenUnie. Fractievoorzitter Peter van Dalen is zeer in zijn nopjes met zijn nieuwe partner.

Druk van Merkel

AfD-leider Bernd Lucke beschuldigde bondskanselier Angela Merkel er deze week nog van dat ze probeerde te verhinderen dat zijn partij lid zou worden van de ECR-fractie. Ze zou druk hebben uitgeoefend op de Britse premier Cameron en de Poolse oppositieleider Jaroslaw Kaczynski, aldus Lucke. Maar Cameron sloeg de raad van Merkel in de wind, waarmee de Duitse eurocritici in Brussel via een fractie meer druk kunnen uitoefenen dan wanneer ze geïsoleerd waren gebleven.

De conservatieve ECR-fractie zet zich af van de Europese Volkspartij (EVP), waar onder meer de CDU van Merkel en het Nederlandse CDA bij horen. In het verleden moesten de christen-democraten regelmatig een beroep doen op de conservatieven om een meerderheid te halen. In Duitsland wil CDU niets te maken hebben met de AfD, elke samenwerking wordt uitgesloten. Volgens partijvoorzitter Peter Tauber is de AfD geen normale burgerbeweging, maar schuren ze met woord en inhoud tegen de rechts-extremistische rand aan.

Rechts-extremistisch imago ‘framing’

Tegen dat imago moet de AfD in Duitsland opboksen. Dat weet ChristenUnie-lijsttrekker Van Dalen. “Dat vooral ‘framing’ door politieke hun tegenstanders”, zei hij eerder tegen Duitslandnieuws. Voorlieden van de partij hebben steeds afstand genomen van rechts-populisme.” De eerste indrukken positief, zegt Van Dalen. “Hun partijtop zit vol met professoren. Dat zijn vaak mensen die weloverwogen een standpunt innemen en geen populisme bedrijven.”

Lucke wil net als Cameron niet de christen-democratische Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie. “Juncker is een man die staat voor het oude westeuropese denken. De AfD ziet liever een Oost-Europeaan als voorzitter”, stelde Lucke deze week. Want volgens hem liggen de grootste uitdagingen in Oost-Europa.

Duitslandnieuws over de Europese Parlementsverkiezingen

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: