Ga naar inhoud

Minister-president Sleeswijk-Holstein wil bouwstop voor Duitse megaprojecten

Duitsland zit in zijn maag met enkele mislukte megaprojecten. Op het gebied van infrastructuur moet er de komende jaren veel worden aangepakt. Om debacles in de toekomst te vermijden stelt de minister-president van Sleeswijk-Holstein Torsten Albig (SPD) voor om dergelijke projecten eerst ter goedkeuring aan de bevolking voor te leggen.

Albig heeft het vooral over grote projecten rond de Autobahn, maar ook over richtlijnen voor bijvoorbeeld de Fehmarnbelttunnel, waarover overigens al een besluit genomen is. Burgers kunnen enkel enthousiast worden wanneer ze zien dat zij ook gehoord worden, benadrukt Albig tegenover persbureau dpa. “Het is tenslotte ook hun geld.”

Stop met nieuwe projecten

De minister-president van de meest noordelijke Duitse deelstaat vindt dat zijn land meer voorrang moet geven aan de renovatie van de infrastructuur. “Zet voorlopig alle nieuwbouwprojecten stop, want we moeten tot 2030 al jaarlijks alleen al 7 miljard euro investeren om de renovaties bij te benen.” Er spreekt volgens hem veel voor om enkel de echt zeer noodzakelijke nieuwe projecten uit te voeren.

Torsten Albig: Stop voorlopig met nieuwe megaprojecten.

Wanneer je de kosten voor 100 kilometer Autobahn raamt op 1,5 miljard euro, zeg er dan ook bij dat je direct 1,5 miljard reserveert voor het in standhouden van de weg, aldus Albig. “Van die 3 miljard moet je dan de komende 40 jaar absoluut afblijven.”

Tegen tol voor buitenlanders

Vlak voor Pasen zorgde de minister-president uit Kiel voor veel opschudding met zijn voorstel om alle Duitse automobilisten jaarlijks 100 euro te laten betalen voor het opknappen van de verroestte bruggen en kapotte straten.

De Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt (CSU) wil vanaf 2016 buitenlandse automobilisten tol laten betalen via een vignet. Daarmee hoopt hij de gaten in zijn budget op te vullen. Albig vindt die plannen maar niets. Hij noemde ze eerder dit jaar ‘een druppel op de gloeiende plaat’.

Duitslandnieuws over de Autobahn

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: