Ga naar inhoud

Een vijfde van de Duitsers durft niet online te bankieren

Online bankieren, maar liefst een vijfde van de Duitsers moet er niet aan denken. Ze regelen hun bankzaken liever offline, want via internet is te gevaarlijk, zo vinden ze. Bankieren via de mobiele telefoon brengt volgens velen nog veel meer risico's met zich mee. Ondanks alle zorgen is inmiddels 70% al overgestapt op online bankieren.

Veiligheid en bescherming van persoonsgegevens is volgens recent onderzoek onveranderd de belangrijkste eis voor Duitse gebruikers van online bankieren. Intussen doet 70% van de Duitsers al hun overschrijvingen online, zo blijkt uit onderzoek van Initiative D21 en financieel adviesbureau Fiducia. Maar liefst 19% blijft volgens het onderzoek bewust offline.

Meer dan driekwart van zij die offline blijven is bang voor oplichterij op internet. Als het gaat om mobiel bankieren achten ze het risico op bedrog nog groter. Internetbankieren is volgens hen domweg te gevaarlijk.

Te veel risico’s

Van alle ondervraagden denkt 75% dat aan mobiel bankieren meer risico’s kleven. Bij tablets denkt 63% dat. Toch ligt hier veel potentie om digitaal bankieren te stimuleren, zegt directeur Lena-Sophie Müller van Initiative D21 tegen Die Welt.

Veel Duitse banken maken gebruik van de TAN-generator.

Twee derde van de ondervraagden wil niet voor meer veiligheid betalen. “Meer dan de helft verwacht dat dit gratis ter beschikking wordt gesteld door de banken”, zegt Robert Wieland, adjunct bij D21 en directeur van peilbureau TNS Infratest dat het onderzoek heeft uitgevoerd.

Veiligheidsmaatregelen

En zelf hebben de internetgebruikers hun veiligheidsmaatregelen ook niet verbeterd. Het gebruik van speciale software hiervoor bleef met 73% op hetzelfde niveau als in 2012.

In de toekomst kan software dubieuze transacties via online bankieren beter herkennen, zegt Jens-Olaf Bartels, bestuurslid van Fiducia en Initiative 21. “De zogenaamde Fraud Detection vergelijkt elke betaling. Klanten krijgen een melding als er ongewone dingen gebeuren.”

Duitslandnieuws over ict

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: