Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitsers dreigen Nederland met juridische stappen om schaliegas-plannen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitsers dreigen Nederland met juridische stappen om schaliegas-plannen

Nederland wil naar schaliegas boren bij de Duitse grens. De Duitse politiek, burgerbewegingen, waterwerken en bierbrouwers reageren woedend. Als Nederland de plannen doorzet dreigen ze met demonstraties en van regeringswege zelfs met juridische stappen. Ondanks het bezoek van de Koning heeft het vertrouwen met de buren een deuk opgelopen.

Het Nederlandse koningspaar Willem-Alexander en Máxima kwam twee weken geleden naar Dortmund en Münster. Ze gaven de steden in Noordrijn-Westfalen een koninklijke glans, schrijven Duitse media. Tijdens het tweedaagse bezoek aan Noordrijn-Westfalen prees de Koning de goede banden met de buren.

Het belangrijkste daarin is het wederzijdse vertrouwen, aldus de Koning, dan lossen de problemen zich vanzelf op. Dat zei hij op kasteel Moyland in aanwezigheid van minister-president Hannelore Kraft (SPD). Een dag later stelden de Nederlanders volgens veel Duitsers dat zojuist gesterkte vertrouwen flink op de proef.

Onaangename verrassing uit Nederland

Vanuit Den Haag kwam het ministerie van Economische Zaken met een mededeling dat de Duitse collega’s onaangenaam verraste. Nederland wil proeven gaan doen met het boren naar schaliegas, en dan vooral aan de Duitse grens. Geen woord daarover was daarover tijdens het staatsbezoek gevallen, hoewel minister van EZ Henk Kamp (VVD) tot het koninklijk gevolg hoorde.

De politiek in Düsseldorf voelt zich door het voornemen overvallen. De regeringspartijen SPD en de Groenen kwamen meteen in een speciale zitting bijeen. Ze riepen Nederland meteen op om van de plannen af te zien. “Het boren naar schaliegas gebeurt met chemicaliën aan onze grens, dat is voor ons onaanvaardbaar”, aldus de politici.

Waar in Nederland naar schaliegas  geboord kan worden. Kaart: TNO
Waar in Nederland naar schaliegas geboord kan worden. Kaart: TNO

Het verzet wordt gevormd in de regio Aken, Mönchengladbach en Kleef. Burgerinitiatieven roepen op tot demonstraties. Lokale waterbedrijven waarschuwen voor fatale gevolgen en bierbrouwers schrijven woedende brieven. Ze vrezen dat door het boren naar schaliegas het water ook in Duitsland verontreinigd kan worden worden. Voor brouwerijen als Diebels zou dat een ramp zijn. Zij halen water uit drie bronnen in de buurt van Kleef net over de grens bij Nijmegen.

De ophef komt op het moment dat ook in Duitsland heftig over schaliegas wordt gedebatteerd. Nedersaksen, de deelstaat ten noorden van Noordrijn-Westfalen en grenzend aan onder meer aan Groningen wil ook onderzoek laten doen naar verdere gaswinning. Uit deze deelstaat komt 95% van het Duitse aardgas. Maar ook hier lijkt schaliegas taboe te blijven.

In tegenstelling tot Duitsland is Nederland wel geïnteresseerd in schaliegas. De gasvelden in Groningen hebben hun langste tijd gehad en bovendien besloot minister Kamp de winning daar te minderen na een serie bevingen. De industrie zoekt hard naar alternatieven. Eentje daarvan is schaliegas.

‘Schaliegas is wel gevaarlijk’

Ze worden gesteund door de positieve geluiden over de methode door energieconcern ExxonMobil. Volgens het bedrijf zijn de chemicaliën ongevaarlijk en blijven ze bovendien diep onder de lagen met grondwater. Maar de reacties uit het Ruhrgebied zijn sceptisch. Daar hebben ze ervaring met ingrepen in de natuur.

Bij de mijnbouw hebben hebben duizenden schachten de geologische structuren en de loop van het grondwater grondig veranderd. “Welke weg het water door de lagen gaat banen na het toepassen van de schaliegasmethode, is niet te voorspellen”, stelt een woordvoerder van Gelsenwasser, de grootste waterwerken in Noordrijn-Westfalen.

Het kan gevaarlijk worden in de buurt van de mijnen, zegt mijnbouwdeskundige Peter Immekus tegen Der Spiegel. Hij wijst op de bruinkoolmijnen van RWE tussen Keulen en Aken. Om de reusachtige groeve droog te houden, pompt het energieconcern in een straal rond de groeve dagelijks uit bronnen tot 2 miljoen kubieke meter water weg. Dat water wordt geloosd op stroompjes in de omgeving.

De reusachtige groeve wordt droog gepompt door RWE.

Veel bronnen zijn meer dan 700 meter diep, zegt Immekus. “De zuigende werking van dit systeem is gigantisch”, waarschuwt hij. Dit kan volgens hem effect hebben tot ver voorbij de gebieden waar Nederland naar schaliegas zou willen boren in de buurt van Roermond en Kerkrade. Daardoor bestaat volgens hem de kans dat de in Nederland gebruikte chemicaliën straks in Duitsland in het grondwater omhoog wordt gezogen.

Zo ver willen  de Duitsers het in geen geval laten komen. De deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen onderzoekt of er juridische stappen gezet kunnen worden als Nederland de voorgenomen plannen daadwerkelijk wil doorzetten. Duitse juristen wijzen al op het ‘schending van het volkerenrecht’. Volgens die wet mogen landen enkel bronnen gebruiken, wanneer buurlanden daar geen schade van ondervinden. In Noordrijn-Westfalen gaan ze er van uit dat Nederland ‘aan dat geldende recht zich zal houden’.

Duitslandnieuws over schaliegas

 

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: