Ga naar inhoud

Duitsers werken meer en hebben vaker vakantie

Duitsers werken langer. Wie in Duitsland voltijds in dienst is, werkte afgelopen jaar zo'n 1.640 uur, zo blijkt uit de laatste cijfers. Wat opvalt is dat het aantal gewerkte uren weer bijna het niveau van rond de Wende aantikt. Onderzoekers denken dat men tegenwoordig ook productiever is. Tegelijkertijd hebben Duitse werknemers meer vakantie dan voorheen.

In Duitsland wordt op dit moment meer gewerkt dan in de afgelopen twintig jaar. De hoeveelheid productieve arbeid is waarschijnlijk zelfs groter dan ooit. Tegelijkertijd hebben werknemers ook meer vakantie dan voorheen. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het instituut voor arbeids- en beroepsonderzoek (IAB) en Statista.

In het eerste kwartaal van dit jaar werd er in Duitsland in totaal bijna voor 15 miljard uur aan werk verzet. Dat is 2,8% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook is het het hoogste aantal sinds de herfst van 1992, toen er zelfs 15,3 miljard uur werd geteld.

Productiever dan vroeger

Dat het arbeidsvolume destijds hoger lag dan nu, heeft er alles mee te maken dat toen nog niet alle DDR-bedrijven waren gereorganiseerd. Zo werden de uren van honderdduizenden werknemers meegeteld die niet heel productief waren. Dus de huidige productiviteit ligt volgens de onderzoekers in verhouding hoger dan twintig jaar geleden.

In vergelijking met 2005 hebben 9% meer mensen een baan.

In 2005 werd het dieptepunt van 14 miljard uur gehaald. Dat negen jaar later bijna een miljard uur meer wordt gewerkt, heeft er alles mee te maken dat ook meer mensen een baan hebben. Het aantal mensen dat werk had, steeg het afgelopen jaar met 1,1%.  In vergelijking met 2005 zijn er zelfs 9% meer mensen met een dienstverband. Tegelijkertijd nam ook het aantal deeltijdwerkers toe.

Een vakantiedag meer

Parallel aan deze cijfers is een andere ontwikkeling te zien. Ook het aantal vakantiedagen bereikte een record. Een gemiddelde Duitse werknemer had afgelopen jaar 29,7 vakantiedagen. Dat is een dag meer dan in 1992.

Gemiddeld werkte een Duitse werknemer vorig jaar 1.640 uur, een zelfstandige was 2.012 uur bezig. Ter vergelijking; een Nederlandse werknemer werkt nog geen 1.600 uur per jaar. Maar dat komt ook omdat meer Nederlanders in deeltijd werken. Ook werken vrouwen relatief vaker. Daardoor gaat het gemiddelde aantal gewerkte uren omlaag volgens het principe vele handen maken licht werk. Ook werken Nederlanders efficiënter in vergelijking met andere landen.

Duitslandnieuws over werkgelegenheid

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: