Ga naar inhoud

Douwe Egberts wordt na fusie geduchte speler op Duitse en Europese markt

Master Blenders (Douwe Egberts) wil de grootste koffiebrander van de wereld worden. Met de naderende fusie met het Amerikaanse Mondelez maken de Nederlanders die in handen zijn van de Duitse miljardairsfamilie Reimann het de concurrentie lastig. De koffiemarkt staat flink onder druk door de hoge prijs. Het kan enkele mededingers doen sneuvelen.
verpakking

De prijs van koffie stijgt momenteel naar recordhoogte. De Duitse marktleider Tchibo verhoogde de prijs twee weken geleden met 0,70 cent per pond. De reden; slecht weer zorgde in Brazilië voor een slechte oogst.

De ruwe koffieprijs aan de beurs is sinds eind januari 2014 bijna verdubbeld. Het is lastig te zeggen of die stijging iets te maken heeft met de op handen zijnde fusie tussen het Amerikaanse Mondelez en het Nederlandse Master Blenders (Douwe Egberts). Maar branche-experts zijn het er over eens dat de nieuwe reus de koffieprijs op de Europese markt sterk onder druk zal zetten.

De nieuwe koffiereus: omzetten van Mondolez en Master Blenders per land in %. Grafiek: Die Welt/
De nieuwe koffiereus: omzetten van Mondolez en Master Blenders per land in %. Grafiek: Die Welt

Mondelez heeft bekende Duitse koffiemerken als Jacobs en Tassimo in het portfolio, concurrent Master Blenders staat voor namen als Douwe Egberts en Senseo. “Bedrijven investeren in de markt of fuseren en bundelen zo de krachten”, zegt Holger Preibisch van het Deutsche Kaffeeverband tegen Die Welt. Maar over wat de gevolgen daar van kunnen zijn, wil hij niets zeggen.

Koffiereus

De Duitse marktleider Tchibo uit Hamburg zal de nieuwe koffiereus in alle landen tegenkomen. Ook in Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Hongarije, Tsjechië en Turkije is het bedrijf sterk vertegenwoordigd.

De prijsexplosie van koffie. Grafiek: Die Welt
De prijsexplosie van koffie. Grafiek: Die Welt

In de meeste van die landen nemen Mondelez en Master Blenders posities onder de top 3 in. Tchibo wil ook niets zeggen over de naderende fusie, maar zegt ‘de markt nauwlettend in de gaten te houden’. Wel gaat het familiebedrijf er van uit dat de koffiemarkt voor grote veranderingen staat.”Door het succes van espresso en koffiepads is er een duidelijke dynamiek begonnen”, aldus een woordvoerder.

Kartelwaakhonden

Ook de mededingingsautoriteiten van de Europese Commissie houdt de fusie scherp in de gaten. Pas in tweede instantie mag Duitsland zelf iets over de fusie zeggen, wanneer het om het marktaandeel in het land zelf gaat. Mondelez is met het Bremense merk Jacobs nummer twee van Duitsland. Bovendien hebben de Amerikanen in Berlijn de grootste koffiebranderij van Europa staan. Andere fabrieken staan in Bremen en Elmshorn. Master Blenders beheerst slechts 6 procent..

De koffiemarkt is op dit moment zwaar bevochten en de fusie tussen beide bedrijven zal dit alleen maar versterken, zeggen experts. “De bedrijven vullen elkaar gigantisch goed aan”, zegt een expert tegen Die Welt. De concerns hoeven ook niet flink om te bouwen, Mondelez is met de merken Jacobs, Café Hag en Tassiomo al sterk vertegenwoordigd bij zowel koffiepoeder als bij koffiecapsules.

De prijsschommelingen sinds 1972. Grafiek: Die Welt
De prijsschommelingen sinds 1972. Grafiek: Die Welt

Master Blenders wil nummer 1 worden

Daar tegenover staat de sterke positie van Master Blenders met de koffiepads van Senseo en als leverancier voor de horeca. Na de fusie zullen de bedrijven vooral goed kunnen samenwerken op het gebied van inkoop en logistiek.

Het Amerikaanse Mondelez die eigenlijk de grootste van de twee is, ziet af van de leidende positie. De Nederlanders betalen 5 miljard dollar om 51% van de aandelen te krijgen.

Master Blenders is op dit moment de nummer drie van de wereld, maar heeft als doel om met koffiebonen en capsules de nummer twee of zelfs één te worden. Het Nederlandse bedrijf is geheel in handen van de Duitse miljardairsfamilie Reimann. Andere grote koffiebranders naast Mondelez, Master Blenders of Tchibo zijn namen als het Amerikaanse Paulig en Lavazza uit Italië. Een grote rol is weggelegd voor het Zwitserse concern Nestlé dat met Nespresso de best verdienende koffiefabrikant ter wereld is.

De prijzen van enkele grondstoffen zijn flink gestegen. Grafiek: Die Welt
De prijzen van enkele grondstoffen zijn flink gestegen. Grafiek: Die Welt

Niemand kan op tegen Aldi

Anders dan in andere Europese landen heeft de nieuwe koffiereus bijzondere concurrentie in Duitsland. Want naast de fabrikanten Tchibo, Melitta, Dallmayr en Darboven is er één bepalende factor op de markt: discounter Aldi met twee eigen branderijen.

Een pak koffie is voor Aldi een goed middel is om klanten naar de winkel te lokken. Klanten komen voor de kortingen en kopen meteen ook andere producten. Aan de koffie zelf verdient de discounter nauwelijks, maar aan de andere producten die in het winkelwagentje belanden wel. “Daar kan geen concurrent tegenop”, aldus een expert.

Concurrenten krijgen het moeilijk

Of alle koffiemerken de huidige prijsschommelingen zullen overleven is zeer de vraag, zegt directeur Johannes Dengler, directeur van Dallmayr. “Een fabrikant kan in een paar maanden kopje onder gaan, wanneer de prijzen blijven stijgen.” Op die manier hebben Mondelez en Master Blenders al ettelijke koffiemerken ingelijfd.

 Duitslandnieuws over koffie

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: