Ga naar inhoud

DAX-bestuurder eerder een Amerikaan dan een Oost-Duitser

Bedrijven die aan de Duitse beurs de DAX zijn genoteerd hebben bijna nooit een bestuursleden die in de voormalige DDR zijn geboren en opgegroeid. Ook 25 jaar na de val van de Muur is daar bijna niets aan veranderd. De concerns halen eerder een Brit of Amerikaan in het management dan een Oost-Duitser, zo blijkt uit onderzoek.

Onder de 182 bestuursleden van bedrijven die aan de beurs in Frankfurt zijn genoteerd zijn 17 Amerikanen en 5 Britten. Slechts 4 komen er uit de voormalige DDR, zo schrijft Welt am Sonntag op basis van onderzoek door het personeelsadviesbureau KornFerry.

Prestatie werd in DDR niet beloond

De vier Oost-Duitsers die wel een topfunctie hebben bereikt zijn Kathrin Menges, bestuurslid bij Henkel, Torsten Jeworrek van Munich-RE, Hauke Stars van de Deutsche Börse in Frankfurt en Mike Winkel van Eon.

Torsten Jeworrek van Munich-RE werd geboren in Saksen-Anhalt en studeerde wiskunde aan de universiteit van Magdeburg.

Dat 25 jaar na de val van de Muur zo weinig Oost-Duitsers in de top van het Duitse bedrijfsleven zijn vertegenwoordigd, ligt vooral aan het onderwijs in de voormalige DDR, zegt Berit Bretthauer van KornFerry. “Prestatie werd in dat systeem maar deels beloond, veel had een politieke achtergrond.” Volgens Bretthauer ontbreekt het er bij velen ook aan dat ze ‘zichzelf niet zo agressief kunnen verkopen’.

Duitslandnieuws over de DAX

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: