
Handelsblatt interviewde de voormalige Nederlandse minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (64). Ze is sinds 2011 directeur van het Internationaal Energie Agentschap in Parijs. Het agentschap adviseert wereldwijd 28 regeringen over energie, van Angela Merkel tot aan Barack Obama. Het agentschap is onderdeel van de OESO, en hun jaarbericht geldt als de richtlijn voor bijvoorbeeld de oliebranche. Met Handelsblatt sprak Van der Hoeven deze week over de Energiewende in Duitsland en de Europese situatie.
Europa heeft nu meer stroom dan het nodig heeft. Waarom moeten we investeren?
De energiebehoefte neemt ook in Europa toe. Tegelijkertijd gaan talrijke energiecentrales dicht. Wereldwijd moet er de komende 20 jaar het immense bedrag van 48 biljoen dollar geïnvesteerd worden om het bereikte welvaartsniveau te behouden.
Wat betekent dat dan voor Duitsland, dat Europa een Energiewende wil?
Wij houden de Energiewende in Duitsland nauwlettend in de gaten, omdat het voor ons een belangrijk voorbeeld is hoe een land zijn energiesysteem kan ombouwen. Duitsland ligt middenin Europa en daarom heeft alles wat daar gebeurt ook consequenties voor de rest voor Europa.
Van der Hoeven: De kosten van de Energiewende komen te veel voor de rekening van consumenten.
Wat voor consequenties?
Wat wij merken is dat de kosten van de Energiewende vooral door de gewone consument betaald worden. Dat is één van de grootste problemen. Er is een merkwaardige situatie ontstaan: In Duitsland heerst een ‘groene macht’ die op duurzame energie inzet. Maar de mensen vergeten daarbij de ‘zwarte macht’ van kolen en gas, waarvan de capaciteit de komende jaren duidelijk zal afnemen omdat veel krachtcentrales gaan sluiten.
Wat is daarbij het probleem?
Wind- en zonne-energie is niet zo stabiel beschikbaar als conventionele energie. Dat maakt het plannen van de energievoorziening lastiger. Daar maken we ons zorgen over bij de Duitse Energiewende. Want zoals ik al zei, wanneer er in Duitsland iets gebeurt, dan heeft dat consequenties voor heel Europa.
Duitslandnieuws over de Energiewende
- Nederlandse RWE-topman Peter Terium trekt van leer tegen Duitse regering »
- Duits dorpje Feldheim wil geld verdienen met de grootste batterij van het land »
- Kolencentrale Eemshaven van Essent half jaar later aan het werk dan gepland »
- Duitsland kan met groene stroom heel Nederland voorzien, dat kost wel wat »
- De Energiewende wordt hervormd: 6 winnaars en 6 verliezers »
- 10 Redenen waarom de Duitse Energiewende zo complex is »