Ga naar inhoud

Top 8: Stuttgart is volgens TomTom de ergste filestad van Duitsland

Bumper aan bumper, kruipend weer een paar meter opgeschoten. Files horen tot de grootste ergernissen van automobilisten. In steden als Stuttgart, Hamburg en Berlijn worden de bestuurders aardig op de proef gesteld, al daalde de filedruk licht. Toch is Duitsland niet het ergste fileland van Europa. In België en Nederland sta je veel langer in de file.

Er is goed nieuws en slecht nieuws voor de automobilisten in Stuttgart. Eerst het slechte nieuws; in geen andere Duitse stad sta je zo lang stil als in de hoofdstad van Baden-Württemberg. Forenzen die op 30 minuten van hun werk wonen, staan gemiddeld 80 uur per jaar in de file.

Stuttgart meest onvriendelijk voor auto’s

Verkeersclub Mobil in Deutschland verklaart de stad waar het hoofdkantoor van Daimler staat dit jaar opnieuw tot de ‘meest auto-onvriendelijke stad van Duitsland’. In de filecheck van acht Duitse steden bracht Stuttgart er het slechtst van af.

(Beweeg met je muis over de grafiek om het percentage te zien)

De top 8 is gebaseerd op gegevens van TomTom. De Nederlandse fabrikant van navigatiesystemen berekende een percentage dat uitdrukt hoeveel automobilisten gemiddeld langer onderweg zijn dan wanneer ze kunnen doorrijden.

In Stuttgart doe je er gemiddeld 29% langer over, in Hamburg was dat 28% en Berlijn maakt de top 3 compleet met 26%. In vergelijking met 2012 nam de filetijd wel af. Kort daarop volgen München(26%), Keulen (25%) en Frankfurt (24%). In München, Frankfurt en Düsseldorf zijn de files langer geworden.

Spitsuren

In grote steden als Düsseldorf en Bremen kan je sneller opschieten. Hier houden files je gemiddeld respectievelijk 19 en 17% langer op. De maandagmorgen- en vrijdagmiddagspits zijn in Hamburg en Berlijn de grootste boosdoeners. Terwijl je je in München op vrijdagmiddag juist geen zorgen hoeft te maken. Dan rijdt het lekker door.

Mobil in Deutschland eist nu een meer autovriendelijke verkeerspolitiek in Stuttgart. “Het fietsverkeer eist steeds meer ruimte op.”, aldus voorzitter Michael Haberland tegen Die Welt. “En dat fietsverkeer vangt de ontbrekende ringweg om de stad echt niet op. In Stuttgart zijn ze voorlopig niet van de verkeerschaos af.”

Duitsland staat in de top 3 van Europese landen waar mensen het langste in de file staan. Alleen Belgen en Nederlanders zijn meer tijd kwijt in hun auto. Zo wordt een Nederlander 9 uur langer per jaar opgehouden dan een Duitser, een Belg zelfs 23 uur.

Duitslandnieuws over verkeer

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: