Ga naar inhoud

Hamburgse start-up haalt in tien uur 1,5 miljoen op voor ‘privé-cloud’

De Hamburgse start-up Protonet heeft woensdag binnen 10 uur en 8 minuten 1,5 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Het bedrijfje ontwikkelt de 'simpelste cloudserver ter wereld' zodat kleine bedrijfjes en particulieren hun data veilig achter slot en grendel kunnen houden. Maya speelt in op de angst die bij veel Duitsers leeft dat geheime diensten inbreken op de pc.

De Hamburgse start-up Protonet gaf woensdag om 12.00 uur het startsein voor de crowdfundingcampagne om geld in te zamelen voor hun cloudserver Maya. Precies 10 uur en 8 minuten later was 1,5 miljoen euro opgehaald. Het is daarmee één van de meest succesvolle campagnes in Duitsland ooit. Met het geld willen de Hamburgers de productie van hun cloudserver Maya financieren.

Edward Snowden

De introductie van Maya komt op een moment dat veel mensen in Duitsland bezig zijn met de bescherming van persoons- en bedrijfsgegevens. Het heeft alles te maken met de informatie die werd gelekt door voormalig CIA-medewerker Edward Snowden over hoe geheime diensten overal ter wereld data verzamelen. In Duitsland ligt dit extra gevoelig omdat de DDR-regering vroeger op grote schaal de eigen burgers afluisterden. De Duitse regering begint deze week een onderzoek naar het NSA-afluisterschandaal.

CHOICE (Seedmatch Version) from Protonet on Vimeo.

De video waarmee Ali Jelveh 1.046 mensen enthousiast maakte om te investeren.

In 2012 hield de start-up van founder Ali Jelveh ook al een succesvolle inzamelactie. Toen werd binnen 48 minuten 200.000 euro opgehaald wat werd gestoken in de ontwikkeling van Maya en uitbreiding van het team. De campagne van gisteren op Seedmatch.de brak zelfs snelheidsrecords van populaire Kickstarter-projecten als Pebble, KANO en Oculus VR. In totaal steken 1.046 mensen geld in het product.

“We gaan helemaal uit ons dak”, schrijft Jelveh op de website waar hij iedereen voor het vertrouwen bedankt. “Met dit geld kunnen we onze visie daadwerkelijk uitvoeren en onze investeerders laten meedelen in ons succes.”

‘Simpelste server ter wereld’

Met de opbrengst stoomt Protonet ‘de simpelste server ter wereld’ klaar voor productie. Maya is een cloudserver die is bedoeld voor kleine bedrijven en particulieren om hun data veilig in op te slaan, zonder dat anderen er bij kunnen. De server heeft een capaciteit van 1 TB en wordt geleverd met het besturingssysteem SOUL. Protonet wil nog dit najaar de eerste 200 investeerders van een Maya of de uitgebreidere versie ‘Carla/Carlita’ voorzien.

Protonet werd in 2012 opgericht door de jonge ict-specialisten Ali Jelveh en Christopher Blum. In totaal 4 jaar hebben ze aan de ‘simpelste server ter wereld’ gewerkt. Het is een doos waarmee gebruikers versleuteld over het internet surfen, met een eigen sociaal netwerk dat niet de server van Facebook gebruikt. Ook heeft het een eigen onafhankelijke opslagplek voor documenten, afbeeldingen en databanken. Het inmiddels 25-koppige team ontwikkelde het besturingssysteem SOUL en biedt straks servers aan met verschillende opslagmogelijkheden.

Duitslandnieuws over start-ups

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: