Ga naar inhoud

Nederlandse Bayer-topman Dekkers verlaat Duitsland vanwege zijn gezin

Bayer-topman Marijn Dekkers verlengt zijn contract met de Duitse farmaceutische en chemiegigant met slechts twee jaar, minder dan de helft van de gebruikelijke vijf jaar. Daarna wil de Nederlander met een Amerikaans paspoort meer tijd besteden aan zijn vrouw en zijn dochters die in de VS studeren. Dat schreef de ceo dinsdag in een brief aan zijn medewerkers.

De mededeling van de 56-jarige topman kwam in Duitsland als een verrassing. Dekkers verlengde zijn contract niet met de gebruikelijke 5 jaar, maar blijft slechts tot 2016 in Leverkusen. ‘Dekkers zegt Duitsland gedag’, koppen diverse Duitse kranten woensdag.

Terug naar de VS

Dekkers stuurde dinsdag een brief aan zijn medewerkers om zijn keuze uit te leggen. Zijn drie dochters willen vanaf 2016 in de Verenigde Staten studeren, en dat willen Dekkers en zijn vrouw niet van een afstandje meemaken. Een baan als topman bij Bayer zou daar niet bij passen. “Ik kan niet goed werken als ik mijn aandacht moet verdelen tussen twee continenten.”

Marijn Dekkers schreef zijn medewerkers dat hij meer aandacht aan zijn gezin wil besteden.

In de komende twee jaar lijkt de huidige financiële man Werner Baumann te worden klaargestoomd als de opvolger van Dekkers, al wordt dat officieel nog niet gezegd. Maar Bayer staat bekend om zijn langetermijndenken als het gaat om de invulling van topfuncties. Baumann zak vanaf oktober al enkele taken overnemen van Dekkers en hij zou in de running zijn om de volgende voorzitter te worden van de Duitse branchevereniging voor chemie VCI.

‘Positieve ontwikkeling’

Voorzitter van de raad van toezicht Werner Wenning liet zich dinsdag lovend uit over Dekkers. “We zijn blij dat hij nog twee jaar bij ons blijft. Onder zijn leiding heeft Bayer zich zeer positief ontwikkeld.”

Dekkers staat sinds 2010 aan het roer bij Bayer. Hij was de eerste buitenlandse topman bij het meer dan 150 jaar oude concern. Daarvoor werkte hij 25 jaar in de VS, waar hij op het laatst ceo was bij Thermo Fisher Scientific, een concern dat laboratoria uitrust.

Werner Baumann (rechts) geldt als de mogelijke opvolger van Dekkers.

Hogere beurswaarde

Hij verruilde Boston voor Leverkusen. Vooral de aandeelhouders zijn blij met zijn resultaten, want de beurswaarde is tot een recordniveau gestegen. Onder de Nederlandse topman focust Bayer zich meer op het produceren van medicijnen en beschermingsmiddelen voor planten. Met bezuinigingen wist Dekkers Bayer meer slagvaardig te maken.

Ook is Dekkers er trots op dat het Bayer sneller lukt om innovaties daadwerkelijk op de markt te brengen. Kort na zijn aanstelling bracht hij het bedrijf in beroering door het schrappen van 4.500 banen bekend te maken. Zijn grootste aankoop tot dusver deed hij enkele weken geleden, toen Bayer de tak ‘receptvrije medicijnen’ overnam van de Amerikaanse farmaceutische reus Merck & Co voor 10,2 miljard euro. Daarmee positioneerde Bayer zich als de op één na grootste aanbieder van receptvrije medicijnen.

Duitslandnieuws over Nederlandse ceo’s in Duitsland

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: