Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Brussel tikt brave schooljongen Duitsland op de vingers om pensioenplannen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Brussel tikt brave schooljongen Duitsland op de vingers om pensioenplannen

Duitsland mag dan wel het braafste jongetje van Europese de klas zijn als het gaat om begrotingspolitiek, toch wil de Europese Commissie ook dat de Duitsers flinke hervormingen gaan doorvoeren. De nieuwe pensioenplannen zijn Brussel een doorn in het oog. Verder moet de regering Merkel de arbeidsmarkt structureel op de schop nemen.

Duitsland krijgt vanuit Brussel zeer concrete voorstellen te horen wat er aan schort. Zo moet de regering Merkel wat aan de hoge belastingdruk doen, vooral de mensen die weinig verdienen moeten ontlast worden. Ook moet Berlijn langdurig werklozen beter begeleiden naar werk. Verder moeten de ‘minijobs’ worden uitgebouwd naar volwaardige banen waar werknemers bijdragen aan de sociale verzekeringen. Ook de kinderopvang kan beter volgens Brussel. [Rapport in PDF]

Kritiek op Duitse pensioenplannen

De Europese Commissie schaart zich bij de critici op de Duitse pensioenplannen. Zowel de hogere pensioenen voor moeders als de verlaging van de pensioenleeftijd naar 63 jaar vallen verkeerd in Brussel. “Duitsland moet de draagkracht van het pensioenstelsel veilig stellen”, zo staat in het rapport. Ook moet Duitsland voorkomen dat mensen steeds vroeger met pensioen gaan.

Duitsland moet door hervormingen de ongelijkheid beter verdelen, vindt Brussel.

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso richtte zich tot heel Europa, maar zijn woorden kregen in Duitsland een extra bijklank. De landen moeten volgens hem ‘vasthouden aan de hervormingen’. “Geen experimenten, geen dure cadeautjes aan de kiezers.”

Binnenlandse vraag versterken

Ook eist de Europese Commissie dat Duitsland de binnenlandse vraag versterkt, bij monde van eurocommissaris Olli Rehn. “Landen als Duitsland moeten maatregelen nemen.” Duitsland kan dit bereiken door de lonen te laten stijgen, zegt Brussel. Ook moet het Duitse belastingsysteem efficiënter worden ingericht, de kosten van de Energiewende lager en de marktwerking binnen de dienstverlenende sector moet worden gestimuleerd.

Na deze lijst met huiswerk kwam er toch nog een compliment voor Duitsland en dan met name de staat van het huishoudboekje. Brussel zegt dat de regering Merkel hier verder moet gaan ‘zoals gepland’. Op dit punt krijgen landen als Frankrijk en Italië wel een tik op de vingers.

Meer van Duitslandnieuws

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: