Ga naar inhoud

Geruisloze machtsoverdracht binnen familiebedrijf Claas

Met zijn permanente glimlach en vriendelijk houding voldoet Theo Freye misschien niet direct aan het cliché van een topmanager van een wereldwijd succesvol concern. Toch leidde hij Claas, fabrikant van landbouwmachines, soeverein door crisistijden en zorgde voor internationale groei. Freye gaat in oktober met pensioen en wordt opgevolgd door Lothar Kriszun.

In oktober wordt Theo Freye 65, deze week maakte hij met Lothar Kriszun zijn opvolger bekend. Freye stond sinds 2007 aan het roer bij de fabrikant uit Harsewinkel, Noordrijn-Westfalen. Hij nam toen de plek in van Rüdiger A. Günther die kort daarvoor de tractor-divisie van het Franse Renault had overgenomen en een fabriek had neergezet in het Russische Krasnodat. Claas is één van de grootste fabrikanten ter wereld van maai- en dorsmachines. 

Recordomzet

Günther vertrok destijds naar chipfabrikant Infineon. Freye moest in Harsewinkel voor rustige groei zorgen na de overnames. Maar door de crisis gleed de omzet in 2009 en 2010 naar beneden. Toch kon hij in 2012 weer een recordomzet opschrijven. In 2013 kocht Claas onder zijn leiding de Chinese maaimachinefabrikant Jinyee met 1.100 werknemers.

Claas is één van de grootste fabrikanten ter wereld voor oogstmachines.

Toen Theo Freye 34 jaar geleden bij Claas begon, stond er met Helmut Claas nog een telg van de familie aan de top. Opvolger Lothar Kriszun (61) zit al sinds 2002 in het dagelijks bestuur van de Westfaalse fabrikant. Het Duitse familiebedrijf dat werd opgericht in 1913 telt wereldwijd 11.000 medewerkers en draaide vorig jaar een omzet van 3,8 miljard euro. 

Duitslandnieuws over familiebedrijven

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: