Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse exoten naar Brussel: van neofascist en ecoloog tot aan een satiricus - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse exoten naar Brussel: van neofascist en ecoloog tot aan een satiricus

Nog maar net gekozen en nu al wil Martin Sonneborn van Die Partei er weer mee ophouden. De fractievoorzitter van de satirische partij geeft elke maand een nieuwe Duitser de kans op op zijn zetel plaats te nemen. Nog zes andere Duitse 'exoten' nemen plaats in Brussel. Van een neofascist tot aan een satiricus. Wie zijn ze en wat willen ze nu eigenlijk?

Het constitutioneel hof in Karlsruhe maakte de weg vrij voor de kleine Duitse partijen door afgelopen februari de kiesdrempel van 5% te schrappen. Een bont gezelschap minipartijen neemt straks plaats naast de gevestigde namen.

Wie zijn ze en wat willen ze? Duitslandnieuws portretteert ze in het kort.

Freie Wähler (Vrije kiezers)

De Freie Wähler zijn het sterkst op gemeentelijk niveau. Vooral in Beieren zijn ze al goed vertegenwoordigd met het leveren van burgemeesters. Ook bij de deelstaatverkiezingen wist de partij 9% te halen. Hoe groter het succes wordt, hoe meer de verschillende politici samen weten te smelten.

Dat heeft er wel eens anders uitgezien. Zo was het ooit een bonte mix van eurocritici. De huidige leider van de AfD stond bijvoorbeeld nog in 2013 kandidaat voor de Freie Wähler in Niedersaksen. Toch vertrok hij en richtte hij zijn eigen partij op die in korte tijd vele malen succesvoller is geworden. De partij haalde nu 1,5% in Europa, wat recht geeft op een zetel. Lijsttrekker Ulrike Müller vertrekt naar Brussel.

Piraten

De Piraten-achterban van lijsttrekker Julia Reda (27) is weggelopen.

Ook Julia Reda van de Piratenpartij heeft haar zetel in Brussel te danken aan het besluit van Karlsruhe. Haar partij was de afgelopen jaren flink afgegleden door interne strubbelingen. Twee jaar geleden haalden de Piraten bij de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen nog bijna 8 jaar. Die tijd is voorbij en vergeten.

En dat heeft de partij vooral aan zichzelf te danken. Interne chaos zorgde er voor dat de ‘digitale partij’ nauwelijks profiteerde van de NSA-affaire, wat koren op hun molen zou moeten zijn. De achterban van de 27-jarige Reda is teleurgesteld afgedropen. Ze moet er nu zelf iets van maken.

Tierschutzpartei (Partij voor Dierenbescherming)

De dierenbeschermers die onder de naam ‘Partei Mensch Umwelt Tierschutz‘ aan de Europese Parlementsverkiezingen meededen, moeten het hebben van het shockeffect. Met provocerende posters probeerden ze aandacht te trekken.

De partij uit 1993 heeft in heel Duitsland 1.050 leden uit voornamelijk de dierenrechtenbeweging. De partij wil zich niet alleen voor dieren inzetten, maar voor iedereen die moeite heeft voor zichzelf op te komen. Dus komen de Dierenbeschermers op voor de varkens in een megastal, maar ook voor ouderen die niet rond kunnen komen.

Lijsttrekker Stefan Bernhard Eck kan nu plaatsnemen in Brussel. Zijn partij haalde bijna net zoveel als 5 jaar geleden, maar toen gold de kiesdrempel nog. Inhoudelijk zal hij zich pro-Europees opstellen, zo kan hij zich voorstellen dat ooit Turkije en Rusland EU-lid worden. Maar hij keert zich bijvoorbeeld wel tegen een vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten.

NPD (rechts-extremisten)

1 Mei-mars van de NPD.

De rechts-extreme NPD kwam voor de verkiezingen vooral in het nieuws met de nieuwe baan van oud-lijsttrekker Holger Apfel. Hij bleek op het Spaanse eiland Majorca een eettent te hebben geopend. De NPD-slogans zijn nog wel van Apfels hand. ‘D-Mark in plaats van Euro’, of ‘Geld voor oma’s in plaats voor oma’s’. Maar daarmee kregen ze de eurokritische kiezers niet achter zich. Die kozen zondag massaal voor de AfD.

Europees lijsttrekker Udo Voigt kan het succes van de AfD slecht verdragen. “Treurig dat zoveel mensen op een partij stemmen die niets doet aan de vloedstroom aan vreemdelingen die ons land bedreigt.”

De partij haalde 1% en komt zo voor het eerst sinds de oprichting in 1964 in het Europees Parlement. De NPD staat voor een nationalistische ideologie waartegen de Duitse regering processen voert om het te verbieden. Voigt hoopt de rechts-extreme krachten in Brussel te bundelen.

Familien-Partei (gezinspartij)

Oranje is de kleur van de Duitse gezinspartij. Die kleur voeren ze al veel langer dan de CDU of de Piraten. De partij bestaat sinds 1981 en werd in Beieren opgericht. Intussen hebben ze in 14 van de 16 deelstaten een afdeling.

Arne Gericke zal voor de partij naar Brussel gaan. “We zijn er ons bewust van dat de EU helemaal niet over de Duitse gezinspolitiek gaat. In Brussel zullen we er voor zorgen dat dat ook zo blijft”, zij Gericke voor de verkiezingen. Hij wil in het parlement nagaan of bepaalde Europese wetten niet ten nadele van gezinnen zijn.

ÖPD (ecologische democraten)

De Ökologisch-Demokratische Partei heeft een doel voor ogen in Brussel: het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten voorkomen. Dat zegt tenminste partijleider Klaus Buchner.

De ÖPD is een conservatieve eco-partij. Behalve om het milieu en het afschaffen van kernenergie bemoeit de partij zich ook met gezinspolitiek en dierenbescherming. In Duitsland wil de partij meer via referenda regelen. Ook is de ÖPD voor een ‘welvaart zonder groei’. “Een economie die de ecologische waarden niet in acht houdt, heeft geen toekomst.”

In 1983 deed de partij voor het eerst mee bij de Bondsdagverkiezingen. Meestal haalden de ecologen niet meer dan 0,4% van de stemmen. Nu mag de ÖPD voor het eerst in een parlement.

Die Partei (satirici)

Martin Sonneborn protesteerde afgelopen jaar tegen toeristen.

‘Nee tegen de EU-normpenis’. Met dergelijke teksten zet de satirische Die Partei de toon. Ook de slogan ‘zwartrijden moet betaalbaar blijven’ moet niet heel serieus genomen worden. Dat het bij deze standpunten om satire gaat is duidelijk. Maar ook dat ze met humor kritiek op de EU proberen te leveren.

De sarcastische toon is voldoende Duitsers bevallen, dat partijleider Martin Sonneborn ineens naar Brussel mag.  Maar voor hij überhaupt de auto naar de Belgische hoofdstad heeft gepakt, maakt hij al bekend dat hij het er niet langer dan een maand zal uithouden. “Die Partei wil elke maand een nieuw lid naar Brussel sturen”, aldus Sonneborn.

“We treden elke maand af, om zo 60 partijleden door te sluizen naar het parlement. Onze leden kunnen dus elk 33.000 euro per persoon voor die ene maand opstrijken. Daarna hebben ze nog recht op 6 maanden wachtgeld. We gaan de EU net zo uitmelken als een klein Zuid-Europees land.”

Die Partei werd in 2004 opgericht door redacteuren van het satirische magazine Titanic. Voor de partij is satire de verplichte vorm, ze willen een parodie zijn op de echte politiek. Het levert regelmatig curieuze uitspraken op, maar dat vindt Sonneborn wel meevallen. “Ik geloof niet dat wij de meeste idiote Europarlementariërs zullen zijn.”

Duitslandnieuws over de Europese Parlementsverkiezingen

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: