Ga naar inhoud

Tolvignet voor Duitse Autobahn gaat 100 euro kosten

Dat de tol voor automobilisten er in Duitsland komt was al bekend. Nu druppelen de eerste details binnen, al weigrt het ministerie van Verkeer ze te bevestigen. Wie vanaf 2016 over de Autobahn wil rijden moet straks in totaal 100 euro neerleggen voor een tolvignet. Er komen ook goedkopere varianten van tien dagen voor 10 euro, of 30 euro voor twee maanden.

Het blad Focus heeft de hand weten te leggen op de plannen van het ministerie van Verkeer. Bij de verkiezingen had Alexander Dobrindt (CSU) beloofd dat Duitse automobilisten niet extra belast zouden worden. En dus komt er ter compensatie een eco-korting op de wegenbelasting in 6 niveaus, afhankelijk hoe milieuvriendelijk de auto is. Hierdoor zouden Duitse automobilisten geen extra kosten hoeven maken. Buitenlanders betalen wel het volle pond.

130 miljoen vignetten

Het vignet wordt volgens Focus voor alle voertuigen ingevoerd. Dus niet alleen auto’s krijgen de verplichting, maar ook voor bussen en bestelauto’s gaat de regeling gelden. Deze uitbreiding stond tot op heden voor zover bekend niet op de agenda. Het ministerie van Verkeer denkt volgens het blad per jaar 130 miljoen vignetten te kunnen verkopen. De administratiekosten zouden 3 euro per stuk zijn.

Volgens een woordvoerder van minister Dobrindt klopt het artikel in Focus niet.

Het ministerie van Verkeer heeft inmiddels gereageerd en zegt dat ‘het geschetste concept niet overeenkomt met de plannen van de verkeersminister’.

Registreren op internet

Volgens de informatie van Focus moeten Duitse en buitenlandse automobilisten zich registreren op internet door het kentekennummer in te vullen. De hoogte van de tol wordt dan automatisch berekend. Wie het geld heeft overgemaakt mag de Autobahn op.

De tolvignetten moeten sowieso worden ingevoerd vanaf 2016.

Nederlanders zouden een vignet ook aan de grens en bij tankstations bij de grens kunnen kopen. Of het een zichtbare sticker op de voorruit moet worden, zou nog worden onderzocht. De tol moet op 1 januari 2016 worden ingevoerd. Minister Dobrindt wil zijn plannen voor het zomerreces voorleggen aan de Bondsdag.

Extra miljarden

Het invoeren van het tolvignet zorgt voor extra miljarden in de Duitse schatkist, nog binnen de regeerperiode van het derde kabinet Merkel. “We kunnen het niet langer stellen zonder een financiële bijdrage van buitenlandse voertuigen die wel over onze wegen rijden.”, aldus Dobrindt.

Duitslandnieuws over PKW-Maut

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: