Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse industriebaas Ulrich Grillo is fan van Nederland en Mark Rutte - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse industriebaas Ulrich Grillo is fan van Nederland en Mark Rutte

De nieuwe industriebaas van Duitsland BDI-voorzitter Ulrich Grillo is een 'absolute fan van Nederland'. Dat zei hij donderdag tijdens een bijeenkomst met buitenlandse journalisten in Berlijn. Hij beziet de crisis tussen Europa en Rusland met zorgen, maar relativeert ook. "Vergeet niet dat we dubbel zo veel zaken doen met onze kleine buurman in het Westen: Nederland."

De Verenigde Staten verwijten Europa te weifelend op te treden in de crisis met Rusland. Vanuit Washington wordt direct beschuldigend gewezen naar Berlijn, waar bondskanselier Angela Merkel (CDU) haar oren teveel zou laten hangen naar de industrie. Ulrich Grillo (54) is sinds vorig jaar voorzitter van de machtige industrielobby, de BDI.

Dubbel zo veel handel met Nederland

Die beschuldigende vinger wijst Grillo subiet terug. “Wij nemen die beslissingen niet. Dat doet de politiek.” Grillo onderhoudt wel nauwe banden met de politiek en laat duidelijk zijn mening horen bij Merkel. “Natuurlijk, dat is mijn taak ook. Maar zoals de Amerikanen de sancties als instrument zien, kennen we in Europa ook het instrument van de dialoog. Daarom blijven veel Duitse managers ook in gesprek met Rusland. Ik vind dat bondskanselier Merkel en minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier (SPD) daar heel verantwoordelijk in handelen.”

De crisis met Rusland baart Grillo zorgen. Het handelsvolume tussen beide landen bedraagt 80 miljard euro. “Bij verdere sancties zal dat beide landen treffen.” Maar wanneer het nodig is, zullen de Duitse industriëlen niet tegensputteren, zegt Grillo. Net als de economen van het Ifo-instituut ziet hij voldoende alternatieven voor de handel met Rusland. “Ja, het is erg als daar de klad in komt. Het zou ook mijn eigen bedrijf treffen. Maar vergeet niet dat we met veel andere landen veel meer zaken doen. Alleen al met onze kleine buurman Nederland is het handelsvolume dubbel zo hoog.”

Ulrich Grillo, Mark Rutte en Angela Merkel bij de opening van de Hannover Messe begin april.

Enthousiast over Rutte en Nederland

Grillo noemt Nederland niet zonder reden. Hij bewaart nog warme herinneringen aan de Hannover Messe in april waar Nederland als partnerland centraal stond. “Ik heb daar minister-president Mark Rutte ontmoet. En ik ben erg enthousiast over hem. Hij heeft ons daar geweldig goed rondgeleid. Ik vind hem een erg sympathieke man met veel competenties.” De Duitse industrievoorzitter trekt de positieve woorden door naar zijn persoonlijke herinneringen. “In mijn jeugd gingen we altijd op zomervakantie naar Bergen aan Zee. Geweldig. Je kunt wel zeggen dat ik ‘Holland-fan’ ben.”

Rusland en China sloten deze week een gasdeal.

Rusland sloot deze week een gasdeal met China. Geen probleem, zegt Grillo. “Ik begreep dat het slechts om een vijfde gaat van wat Duitsland uit Rusland importeert. En ook dat de Chinezen goed hebben onderhandeld”, zegt hij lachend. “Het is volkomen logisch dat Rusland zijn klantenkring wil differentiëren. Maar dat moeten wij in Europa ook doen. Ik pleit voor een Europese Energiewende, waarin Duitsland de voortrekkersrol moet nemen. Als het ons lukt, dan is de Energiewende een prachtig exportproduct voor ons.”

Geert Wilders is ongevaarlijk

Grillo is niet alleen fan van Nederland, ook over de Europese Unie is hij enthousiast. “Ik betreur het eurosceptische geluid. Het probleem is dat dit geluid luider klinkt dan de stemmen van de fans. We moeten beter laten zien welke successen we dankzij Europa vieren. We moeten tegelijkertijd meer reclame maken als ook de critici serieus nemen.” Toch vreest de BDI-voorzitter de invloed van iemand als Geert Wilders in Nederland en Europa niet. “Hij is niet gevaarlijk. Maar Nederlanders moeten wel weer de overtuiging voor Europa hervinden.”

Duitslandnieuws over de Duitse industrie:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto