
Een gave auto. Dat was decennialang de maat van alle dingen voor de Duitsers. Niet meer. Intussen zijn de prioriteiten opgeschoven. Dat toont een recente enquête van het Zukunftsinstitut in opdracht van Siemens. De auto blijft niettemin bij de belangrijkste statussymbolen horen. Maar de keuken heeft de vierwieler van de eerste plaats gestoten. Voor nog maar 29% is de auto het belangrijkste ding in hun leven, maar liefst 57% hecht het meeste waarde aan de keuken. De top 4 wordt compleet gemaakt door hifi-apparatuur en smartphones.
Recordomzet
De rangorde verschilt niet tussen mannen en vrouwen. Voor de meerderheid van de Duitsers staat de keuken op nummer één. De keukenbranche en makers van huishoudelijke apparaten merken de hype goed. De laatste jaren breken ze omzetrecord op omzetrecord. In 2013 werd zelfs de grens van 10 miljard euro doorbroken, meldt de Arbeitsgemeinschaft Die Moderne Küche (AMK). Twee derde van het succes is terug te voeren op succes in eigen land. De rest is bestemd voor export.
Voor veel Duitsers is de keuken de belangrijkste ruimte van het huis geworden.
Lage rente
Een oorzaak van deze ontwikkeling is de grote groei in de woningbouw, wat weer komt door de lage rente. Duitsers zien hun kapitaal op de bank nauwelijks groeien, en vrezen het in de nabije toekomst zelfs te zien verdampen. Ze investeren het daarom liever in hun huis. Op brede schaal worden huizen gerenoveerd en gemoderniseerd. En daarbij is een hoofdrol weggelegd voor de keuken, zo stelden de consumentenonderzoekers van GfK vast. Vooral de open woonkeuken is razend populair. Was het vroeger puur nog een functionele plek om te koken, nu is het de pronkkamer van het huis.
Geld speelt geen rol
Voor wie een nieuwe keuken koopt lijkt geld steeds minder een rol te spelen. “Vooral luxe en dure keukens doen het goed”, zegt AMK-directeur Kirk Mangels tegen Die Welt. Volgens de GfK-statistieken kost elke zevende verkochte keuken in Duitsland inmiddels minstens 10.000 euro. Vorig jaar werden er 1,3 miljoen verkocht. Ter vergelijking: bij de keukendiscounters kost de gemiddelde complete keuken 2.100 euro. “De schaar gaat intussen steeds verder open”, zegt Mangels.
Tien jaar geleden werden er nog maar half zo veel keukens uit het dure segment verkocht. Volgens de onderzoekers van GfK hecht men steeds meer waarde aan design en comfort. Dat blijkt ook uit de stijgende verkopen van dure en speciale apparaten die in de keukens worden ingebouwd.
Geld speelt steeds minder een rol bij het aanschaffen van een nieuwe keuken.
Standaard fornuizen zijn bij de meeste Duitsers inmiddels uit den boze, vaatwasmachines moeten muisstil zijn. Dat deze eisen de prijs flink opdrijft, lijkt de meeste kopers niet te deren. De afgelopen 2 jaar steeg het aandeel van stille vaatwasmachines van 10 naar 18%. De machines die goedkoper zijn en meer herrie maken worden steeds minder verkocht. Twee jaar geleden werden ze nog in een derde van elke nieuwe keuken ingebouwd. Nu is dat nog maar 18%.
Trend houdt aan
De onderzoekers van GfK denken dat de Duitse liefde voor dure keukens de komende jaren nog wel aanhoudt. Dat blijkt ook uit de cijfers, zegt Mangels. “In de 40 miljoen Duitse huishoudens zijn er slechts 10 miljoen keukens.” Dit heeft te maken met dat verhuurders niet verplicht zijn om een keuken te leveren bij het huurhuis. “Veel Duitsers gebruiken dus nog een kookplaatje, daar willen ze wel eens vanaf.”
De 10 miljard euro omzet van vorig jaar lijkt geen eenmalig succes. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de omzet alweer met 4% ten opzichte van het jaar ervoor, meldt GfK. “Het wordt weer een goed keukenjaar.”