Ga naar inhoud

Nederlandse RWE-topman Peter Terium trekt van leer tegen Duitse regering

De Nederlandse RWE-topman Peter Terium ontpopt zich in Duitsland als spreekbuis voor de energiebranche. Hij wil de politiek medeverantwoordelijk maken voor het sluiten van kerncentrales. Energiebedrijven als Eon en RWE willen dat de regering meebetaalt aan het sluiten van de centrales. Want volgens Terium heeft Duitsland de kerncentrales vooral aan de overheid te danken.

Een paar weken geleden zwengelden de Duitse energieconcerns het debat aan dat de politiek maar moet meebetalen met het afschaffen van kernenergie. Het kost namelijk miljarden en dat drukt de bedrijven in de rode cijfers.

De Nederlander Peter Terium is topman van RWE, het tweede grootste energieconcern van Duitsland. Hij speelt een prominente rol in de stellingname van de energiebedrijven tegen de regering. De overheid moet financieel bijspringen, zei hij dinsdagavond in Berlijn. “Wij moeten als energiesector natuurlijk onze eigen verantwoordelijkheid nemen. Maar dat is niet alleen onze verantwoordelijkheid”, citeert Die Welt.

Peter Terium ontpopt zich als de spreekbuis van de Duitse energiebranche.

“De energiebranche is ooit dankzij de politiek in de kernenergie gestapt.” Dat deden ze natuurlijk ook om er geld mee te verdienen. Daarmee zijn voorlopig de investeringen en de kosten voor het afvoeren van kernafval gedekt. De vier concerns met kernenergie in Duitsland RWE, Eon, Vattenfall en EnBW hebben samen 37 miljard euro aan reserves opgebouwd waarmee het ontmantelen van kerncentrales en het opslaan van kernafval betaald moet worden. Maar het is nog onduidelijk of dat bedrag toereikend is.

Lijden onder Energiewende

De energieconcerns zeggen te lijden onder de Energiewende. Doordat groene stroom voorrang krijgt op het net, zijn conventionele kolen- en gascentrales minder rendabel geworden. Critici werpen tegen dat de energiebranche veel te lang vastgehouden heeft aan kolen en treuzelt met de overstap op duurzame energie. Het is de reden waarom de concerns nu de boot dreigen te missen, zeggen ze.

De energieconcerns vrezen de Energiewende niet te kunnen betalen en eisen daarom dat de politiek meebetaalt. De Duitse regering zou een stichting in het leven moeten roepen waar een reserve wordt opgebouwd die de energiereuzen voor omvallen moet behoeden. Als tegenprestatie zouden dan de risico’s voor onvoorziene kosten de belastingbetaler bespaard moeten blijven. Berlijn reageerde koeltjes op het voorstel en gaf aan dat de verantwoordelijkheid alleen bij de bedrijven ligt, niet bij de politiek.

Peter Terium is volgens Handelsblatt de minst saaie spreker van Duitse beursgenoteerde bedrijven.

Terium vertolkt nu het geluid van de energiebranche het hardst. Volgens hem is er helemaal geen plan over hoe het verder moet. “Er is geen concept en geen dialoog met de regering.” Er is wel een passage in het coalitieakkoord waarin staat dat het zinvol is om het gesprek met de energiebranche aan te gaan. “Ik kan alleen maar zeggen: wij zijn bereid om te praten”, zegt Terium. De politiek kan op veel knoppen drukken, volgens hem. “In zoverre hebben we gezegd: we zitten in hetzelfde schuitje.”

Terium ‘verveelt niet’

Peter Terium valt de laatste tijd op in de Duitse media. Zo bepaalde Handelsblatt dat de Nederlander ‘de meest overtuigende toespraak’ hield op de aandeelhoudersvergadering. De zakenkrant vond hem verrassend beter dan alle andere 30 ceo’s van de DAX-beursgenoteerde bedrijven in Duitsland. “Hij laat zien hoe je een verstandige en een retorisch overtuigende voordracht voor aandeelhouders houdt.”

De RWE-topman kan volgens Handelsblatt dan wel niet tippen aan zijn Amerikaanse evenknieën. “Maar zijn optreden is onconventioneel. Hij presenteert met een iPad in de hand.” Communicatiewetenschapper Frank Brettschneider waardeert de openheid waarmee de Nederlander de vergadering ingaat. “Hij probeert te verrassen. Voor dat de aandeelhouders met lastige vragen komen, heeft hij ze al beantwoord in zijn openingsspeech.” Ook verveelde hij zijn publiek niet met onnodige vaktermen, anglicismen en holle frasen, zegt Brettschneider.

Duitslandnieuws over de Energiewende

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: