Ga naar inhoud

Smeergeldaffaire bij wapendeal met Griekenland schokt Duitse politiek

SPD-voorman en minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel (SPD) wil een totale ommekeer in het Duitse beleid bij de export van wapens. Dat zei hij dit weekend toen hij een omstreden levering van tanks aan onder meer Saudi-Arabië goedkeurde. Nu komt naar buiten dat partijgenoten van hem miljoenen aannamen van wapenfabrikanten. De commotie in Duitsland is groot.

De Duitse wapenindustrie mag 800 tanks aan Saudi-Arabië te verkopen. Minister Gabriel (SPD) keurde de deal knarsetandend goed. Hij was nog gebonden aan procedures van voor zijn ambtstijd, maar beloofde zondag bij elke volgende deal waar hij als minister verantwoordelijk voor zou zijn ‘veel voorzichtiger te handelen’.

Klap in het gezicht

Een dag later verscheen een artikel in de Süddeutsche Zeitung dat als een klap in zijn gezicht belandde. Volgens de krant zouden twee voormalige SPD-Bondsdagleden stiekem meer dan 5 miljoen euro hadden gekregen rond het leveren van tanks aan Griekenland. Het Zuid-Europese land bestelde voor 2 miljard aan tanks en pantservoertuigen in Duitsland. Het geld werd op de rekening van een adviesbureau gestort door tankfabrikant Krauss-Maffei Wegmann (KMW). De affaire komt naar buiten door intern onderzoek van de fabrikant zelf.

Militaire parade in Griekenland.

De positie van Sigmar Gabriel als minister van Economische Zaken staat nog niet ter discussie in Duitsland, maar wel zijn leiderschap van de SPD. Andere partijen eisen opheldering. “Dit zaakje stinkt”, zegt Linke-Bondsdaglid Jan van Aken tegen Handelsblatt.

Wanneer het klopt dat Dagmar Luuk en Heinz-Alfred Steiner miljoenen hebben gekregen zonder dat ze daar een aantoonbare tegenprestatie voor hebben geleverd, dan lijkt het er op dat de Bondsdagleden hun kennis voor de wapendeal hebben ingezet, zegt Van Aken. De FDP wil laten onderzoeken andere Bondsdagleden van deze of verdere wapendeals hebben ‘geprofiteerd’.

KMW onder druk

Ook wapenfabrikant KMW staat flink onder druk in de smeergeldaffaire. In maart begon de Beierse justitie al een onderzoek naar medewerkers van het bedrijf. De manager van de wapenafdeling werd daarbij als verdachte aangemerkt. Dat onderzoek loopt nog. KMW zelf ontkent alle beschuldigen.

De wapenfabrikant uit München met een vestiging in Helmond kampt met een dalende omzet. Volgens het Zweedse onderzoeksinstituut Sipri viel de omzet in 2012 met 22% (716 miljoen euro) terug. In Duitsland doen bedrijven als Diehl en Thyssen-Krupp meer zaken dan KMW. Het grootste wapenconcern van Duitsland is Rheinmetall met een omzet van 2,2 miljard euro.

De affaire brengt SPD-leider Sigmar Gabriel in een lastig parket.

KMW leverde het afgelopen voor 2 miljard euro aan tanks en pantservoertuigen aan Griekenland. Alles rond deze deal wordt nu onder de loep genomen. Luuk zat tussen 1980 en 1990 in het parlement. Steiner van 1980 tot 1994 en was deels vice-voorzitter van de defensiecommissie. KMW liet het interne onderzoek uitvoeren door de accountants van PricewaterhouseCoopers. Zij konden het honorarium van 5 miljoen niet terugwijzen op een bepaalde dienst, waardoor de verdenking is vergroot.

Intussen wordt er in Duitsland gepleit voor strenger toezicht op de banden tussen politici en lobbyisten.

Duitslandnieuws over defensie

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: