Ga naar inhoud

Duitsland en Frankrijk willen met enorme zonnecellenfabriek vuist maken tegen China

Duitsland, Frankrijk en Zwitserland willen de handen ineen slaan op het gebied van zonne-energie. Met onderzoeksinstituten uit de drie landen moet een megafabriek gebouwd worden met een jaarlijkse productiecapaciteit van één gigawatt. Het project moet een Europese vuist tegen de goedkope zonnepanelen uit China worden.

Volgens de Duitse krant Süddeutsche Zeitung willen de onderzoeksinstituten Fraunhofer ISE uit Duitsland, Ines uit Frankrijk en het Zwitserse centrum voor elektronica en microtechniek een enorme fabriek bouwen met 1.200 werknemers en een jaarlijkse capaciteit van één gigawatt (vergelijkbaar met een kerncentrale). Mocht het project echt van de grond komen zou het een sensatie zijn. De grootste solarfabrieken tot nu toe zijn de helft zo groot.

Europa tegen China

Waar het de initiatiefnemers om te doen is duidelijk. Europa moet de handen ineenslaan om de overmacht van de Chinezen te doorbreken. In een studie van de drie onderzoeksinstituten staat dat Europese machinebouwers en toeleveranciers in de zonnesector nu technologisch nog leidinggevend zijn. “Zonder samenwerking zetten we dat echter op het spel. Wij willen bewijzen dat het nog niet te laat is om de solarindustrie te redden voor Europa”, aldus Eicke Weber van het Fraunhofer instituut uit Freiburg.

Ondergang Europa dreigt

De feiten wijzen inderdaad op een snelle ondergang van Europese producenten. Tien jaar geleden waren vooral Duitse bedrijven nog toonaangevend in de wereld, geholpen overigens door enorme subsidies vanuit Berlijn. Er ontstonden grote bedrijven als Q-Cells, Conergy en Solon. Maar toen de Chinezen merkten dat er in deze sector veel geld te verdienen viel, was het snel gedaan met de Europeanen.

De drie landen willen weer kunnen opboksen tegen China.

De top vijf producenten in  de wereld bestaat inmiddels uit vier Chinese bedrijven en een uit de Verenigde Staten. Vorig jaar ingevoerde importbeperkingen door de EU hebben wel iets geholpen om de overmacht van de Chinezen tegen te gaan, maar of die ook op de lange termijn helpen, is twijfelachtig. Daarvoor zijn de Chinezen eenvoudigweg te goedkoop.

Financiering achilleshiel

Weber zegt tegenover de Süddeustche Zeitung dat met dit initiatief schaalvoordelen te behalen zijn van 20% waardoor Europa weer kan concurreren met de Chinezen. Financiering is zoals vaker het zwakke punt. De instituten zeggen in totaal 1 miljard euro nodig te hebben. Bedrijven zijn echter terughoudend nu de markt zo lastig is en dat andere megaproject ‘Desertec’ langzaam wegkwijnt.

Airbus-model

Het zou wel aansluiten bij een plan van de Franse President Francois Hollande voor een Europese kampioen op het gebied van energie à la Airbus. Dit plan is de laatste weken weer zeer actueel vanwege de overnamestrijd rond Alstom. Het Amerikaanse General Electric heeft het bij Alstom voorzien op de energiedivisie. De Franse regering lijkt echter een voorkeur te hebben voor een partnership met het Duitse Siemens, waarbij er een groot Europees energiebedrijf ontstaat onder Duitse regie en een transportdivisie onder Frans leiderschap.

Mocht het project daadwerkelijk van de grond komen dan  zou er 2015 een eerste proeffabriek komen in het Zuid-Duitse Freiburg. Als die naar tevredenheid werkt, wordt de definitieve fabriek in Frankrijk gebouwd. Doelstelling is om in 2018 de eerste zonnepanelen van de lopende band te laten rollen.

Meer van Duitslandnieuws

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: