Ga naar inhoud

Duitse verlaging van pensioenleeftijd naar 63 jaar is ‘gebakken lucht’

Duitsland verlaagt de pensioenleeftijd naar 63 jaar. Maar uiteindelijk zullen weinig mensen van de maatregel profiteren. Dat blijkt uit het compromis dat de coalitiepartijen maandag sloten. De SPD zette door dat mensen al met 63 kunnen stoppen met werken. De CDU voorkwam dat het voor grote groepen werknemers zal gelden.

Alle ophef en gesteggel ten spijt van de politieke partijen, er zijn maar weinig mensen die op hun 63ste daadwerkelijk 45 jaar gewerkt hebben. Zo hadden van de 829.450 mensen die in 2012 met pensioen gingen slechts 10.555 mannen en 1.751 vrouwen 45 jaar lang sociale premies betaald. Toch stelt minister Nahles dat de regel voor 200.000 mensen een positieve uitwerking heeft.

Duur en onnodig plan

“Het is een oplossing voor iets wat überhaupt geen probleem is”, zegt Ulrich Schneider tegen RBB Radio. Hij is van het Paritätischer Wohlfahrtsverband, een organisatie die opkomt voor de rechten van werknemers. “De maatregel doet namelijk niets aan het feit dat nog genoeg mensen tot hun 67ste moeten werken en het lost ook niets op voor ouderen die in de toekomst een te laag pensioen zullen krijgen. Met andere woorden: het is een buitengewoon duur symbool dat veel minder mensen helpt dan mevrouw Nahles doet voorkomen.”

Maar weinig Duitsers kunnen profiteren van de hervormingen.

Weinig mensen profiteren

Van de maatregel profiteren slechts vier jaargangen; alleen de mensen die geboren zijn tussen 1949 en 1952. Daarna gaat de pensioenleeftijd per jaar stapsgewijs met 2 maanden omhoog. Voor mensen die in 1958 zijn geboren zou de hervorming eigenlijk al ‘Pensioen met 64 jaar’ moeten heten. En voor iedereen die na 1963 is geboren is het ‘Pensioen met 65 jaar’.

Ofwel, de hele pensioenhervorming is gebakken lucht, zegt pensioenexpert Barbara Sternberger-Frey eveneens tegen RBB. “En mensen die op hun 63ste stoppen met werken, krijgen ook een minder hoog pensioen. Dat kan tot 150 euro per maand schelen. Het klinkt dus mooi, maar je moet de kleine lettertjes goed lezen.”

Heikel thema

De onenigheid over de pensioenhervormingen waren binnen de Duitse regeringscoalitie de laatste maanden flink opgelopen. Het dit najaar beklonken coalitieakkoord bleek voor de CDU en CSU bij nader inzien toch iets te ruimhartig. De christen-democratische zusterpartijen vreesden een pensioengolf, terwijl de SPD hun paradepaardje met hand en tand verdedigden. Minister van Werkgelegenheid Andrea Nahles (SPD) toonde zich twee weken geleden ineens bereid om na te denken over de zorgen van haar coalitiepartners. Maandag meldde CDU-fractievoorzitter Volker Kauder triomfantelijk dat zijn partij tegemoet is gekomen.

Daar was maandagmorgen wel een topoverleg voor nodig tussen de partijen op het Kanzleramt. Op het ‘kantoor van Merkel’ bogen   de politici zich over de laatste correcties van de hervormingsplannen. Aan het eind van de morgen werden ze het eens en liepen ze triomfantelijk naar buiten. De drie fractievoorzitters vinden het akkoord een ’teken dat deze coalitie wel functioneert’.

Duitsers kunnen vanaf 1 juli makkelijker doorwerken na hun officiële pensioenleeftijd

De SPD-eis blijft overeind. Mensen die 45 jaar hebben gewerkt en hun sociale premies hebben afgedragen, mogen op hun 63ste al met pensioen. Maar de CDU wist te bedingen dat werknemers maximaal 5 jaar werkloos geweest mogen zijn.

Maar dit geldt niet voor de laatste 2 jaar voor de pensioenleeftijd. CDU wil met deze aanpassing voorkomen dat werknemers op hun 61ste al ophouden met werken of de laan uit gestuurd worden, dan twee jaar werkeloos zijn en vervolgens met pensioen kunnen.

Flexpensioen

Bovendien werden de politieke partners het eens over een zogenaamd ‘Flexpensioen’, zodat mensen ook na hun officiële pensioenleeftijd door kunnen werken via een tijdelijk contract. Op dit moment is dat voor werkgevers en werknemers erg onaantrekkelijk. Duitsland kan door de vergrijzing juist extra goed mensen gebruiken. Bedrijven als Daimler en Otto Group halen op dit moment al gepensioneerde werknemers terug naar de fabriek of het magazijn.

 Duitslandnieuws over pensioenen

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: