
Donderdag 10 april was een mooie dag voor mensen die zelf stroom opwekken en verkopen met zonnepanelen of windmolens. De prijs aan de Leipzigse stroombeurs Epex klom eventjes naar meer dan 4 cent per kilowattuur. Op 20 april waren het juist de kopers die vrolijk werden toen de prijs met een kwart cent daalde. Maar de prijsschommelingen kunnen nog veel heftiger uitvallen.
Verdienen met prijsschommelingen
Van die schommelingen van de energieprijs wil het 120 zielen tellende dorpje Feldheim bij Treuenbrietzen ten zuid-westen van Berlijn profiteren. Het dorp voorziet zichzelf voor 100% van stroom en warmte uit duurzame energiebronnen. Sterker nog, de windmolens, zonnepanelen en biogasinstallaties produceren veel meer dan het dorp zelf kan opmaken.
Michael Knape is burgemeester van Treuenbrietzen waar Feldheim onder valt.
De windmolens van Feldheim produceren samen 74 megawatt maar worden nog niet optimaal gebruikt. Als het stormt worden de wieken vaak stilgezet, omdat het stroomnet zoveel energie niet aan kan. Deze ‘overbodige’ energie willen de Feldheimers binnenkort opslaan in een reusachtige batterij en verkopen wanneer de energieprijs hoog is.
Grootste van Duitsland
De enorme accu kan 10 megawattuur opslaan. Daarmee is het de grootste in zijn soort van Duitsland. Het ding kost 13 miljoen euro, wat bijeengebracht wordt door de plaatselijke exploitant Energiequelle en fabrikant Enercon. De tweede grootste batterij van Duitsland wordt op dit moment in het Noord-Duitse Schwerin gebouwd. Deze kan 5 megawattuur opslaan en moet halverwege 2015 gereed zijn. Ook in Herne – bij Aken – staat een dergelijke accu.
De windmolens en zonnepanelen van Feldheim produceren meer dan het dorpje nodig heeft.
Een kleine rekensom leert dat zelfs de reuzenbatterij van Feldheim eigenlijk een bescheiden omvang heeft. Het ding zit al vol wanneer de windmolens nog geen 10 minuten hebben gedraaid.
Reservestroom
Toch kan de opbrengst rap oplopen. Want op momenten dat Duitsland om stroom verlegen zit, kan de energieprijs voor reservestroom ineens tot 2,50 euro per kilowattuur oplopen, zegt Dirk Uwe Sauer, professor voor elektrochemische opslagsysteemtechniek aan de Technische Hochschule van Aken tegen WirtschaftsWoche Green. Vaak valt de prijs zelfs hoger uit. De stroom wordt achter de hand gehouden om op dringende tekorten op te vullen, vaak voor slechts een paar minuten.
Maar Duitsland moet niet te veel van dergelijke batterijen neerzetten, wil het voor de bestaande exemplaren profitabel blijven. Volgens Sauer is er ruimte voor ongeveer 60 reuzenaccu’s van het kaliber Feldheim.
Duitslandnieuws over de Energiewende
- Kolencentrale Eemshaven van Essent half jaar later aan het werk dan gepland »
- Duitsland kan met groene stroom heel Nederland voorzien, dat kost wel wat »
- Adviseur Merkel: Duitsland moet het zonder vervuilende kolen doen »
- De Energiewende wordt hervormd: 6 winnaars en 6 verliezers »
- 10 Redenen waarom de Duitse Energiewende zo complex is »