Ga naar inhoud

Duits dorpje Feldheim wil geld verdienen met de grootste batterij van het land

Een dorpje uit de Duitse deelstaat Brandenburg voorziet zichzelf helemaal met groene stroom. Dankzij een reuzenbatterij verdienen ze er binnenkort ook nog geld mee. Energie dat het dorpje van 120 inwoners zelf niet gebruikt, wordt achter de hand gehouden voor momenten dat Duitsland dringend stroom nodig heeft. Want dan is de stroomprijs op z'n hoogst.

Donderdag 10 april was een mooie dag voor mensen die zelf stroom opwekken en verkopen met zonnepanelen of windmolens. De prijs aan de Leipzigse stroombeurs Epex klom eventjes naar meer dan 4 cent per kilowattuur. Op 20 april waren het juist de kopers die vrolijk werden toen de prijs met een kwart cent daalde. Maar de prijsschommelingen kunnen nog veel heftiger uitvallen.

Verdienen met prijsschommelingen

Van die schommelingen van de energieprijs wil het 120 zielen tellende dorpje Feldheim bij Treuenbrietzen ten zuid-westen van Berlijn profiteren. Het dorp voorziet zichzelf voor 100% van stroom en warmte uit duurzame energiebronnen. Sterker nog, de windmolens, zonnepanelen en biogasinstallaties produceren veel meer dan het dorp zelf kan opmaken. 

Michael Knape is burgemeester van Treuenbrietzen waar Feldheim onder valt.

De windmolens van Feldheim produceren samen 74 megawatt maar worden nog niet optimaal gebruikt. Als het stormt worden de wieken vaak stilgezet, omdat het stroomnet zoveel energie niet aan kan. Deze ‘overbodige’ energie willen de Feldheimers binnenkort opslaan in een reusachtige batterij en verkopen wanneer de energieprijs hoog is.

Grootste van Duitsland

De enorme accu kan 10 megawattuur opslaan. Daarmee is het de grootste in zijn soort van Duitsland. Het ding kost 13 miljoen euro, wat bijeengebracht wordt door de plaatselijke exploitant Energiequelle en fabrikant Enercon. De tweede grootste batterij van Duitsland wordt op dit moment in het Noord-Duitse Schwerin gebouwd. Deze kan 5 megawattuur opslaan en moet halverwege 2015 gereed zijn. Ook in Herne – bij Aken – staat een dergelijke accu.

De windmolens en zonnepanelen van Feldheim produceren meer dan het dorpje nodig heeft.

Een kleine rekensom leert dat zelfs de reuzenbatterij van Feldheim eigenlijk een bescheiden omvang heeft. Het ding zit al vol wanneer de windmolens nog geen 10 minuten hebben gedraaid.

Reservestroom

Toch kan de opbrengst rap oplopen. Want op momenten dat Duitsland om stroom verlegen zit, kan de energieprijs voor reservestroom ineens tot 2,50 euro per kilowattuur oplopen, zegt Dirk Uwe Sauer, professor voor elektrochemische opslagsysteemtechniek aan de Technische Hochschule van Aken tegen WirtschaftsWoche Green. Vaak valt de prijs zelfs hoger uit. De stroom wordt achter de hand gehouden om op dringende tekorten op te vullen, vaak voor slechts een paar minuten.

Maar Duitsland moet niet te veel van dergelijke batterijen neerzetten, wil het voor de bestaande exemplaren profitabel blijven. Volgens Sauer is er ruimte voor ongeveer 60 reuzenaccu’s van het kaliber Feldheim.


Grotere kaart weergeven

Duitslandnieuws over de Energiewende

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: