Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Siemens krijgt megaorder om 150 windmolens te bouwen bij Schiermonnikoog - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Siemens krijgt megaorder om 150 windmolens te bouwen bij Schiermonnikoog

Het Duitse industrieconcern Siemens mag 150 windmolens bouwen voor het grootste Nederlandse windpark in zee. Ook de Nederlandse baggeraar Van Oord helpt bij de bouw. Woensdag werd de megaorder voor het windpark Gemini ondertekend door 20 deelnemende partijen. Vanaf 2017 levert het project duurzame energie voor ruim 785.000 huishoudens.

In de Noordzee bij Ameland moet het grootste offshore windpark van Nederland komen. Woensdag ondertekenden de deelnemers in het Gemini-project de contracten voor de bouw, de exploitatie en de financiering. Het Duitse industrieconcern Siemens mag de 150 windmolens leveren. Het gaat om molens met wieken van 130 meter lang. Ze kunnen 4 megawatt aan energie leveren.

Het budget voor het Gemini-windpark is bijna 3 miljard euro.  Het park komt 85 uit de kust van Groningen in de Noordzee te liggen. Met een totaal vermogen van 600 megawatt zal Gemini jaarlijks 2,6 terawattuur (TWh) op kunnen leveren. Ruim 1,5 miljoen mensen (of 785.000 huishoudens) kunnen hierdoor voorzien worden van duurzame energie. Per jaar wordt daardoor een uitstoot van 1,25 miljoen ton CO2-uitstoot bespaard.

a flight through gemini from Gemini Windfarm on Vimeo.

Promotievideo voor het Gemini-windpark.

Voor Siemens is het de eerste opdracht voor een offshore-windpark in Nederlandse wateren. Het overeengekomen service- en onderhoudscontract van 15 jaar is het grootste contract dat Siemens Energy Service tot nu toe heeft afgesloten. Speciaal voor dit windpark heeft Siemens een logistiek concept ontwikkeld waarin permanent een helicopter en een serviceschip klaar staan. Daardoor kunnen ongeacht het weer altijd reparaties worden uitgevoerd.

Windenergie steeds belangrijker

“Met dit project stappen we in één van de belangrijkste groeimarkten voor offshore windenergie in Europa”, zegt Markus Tacke, ceo van de winddivisie van Siemens Energy. Randy Zwirn, ceo van Siemens Energy Service vult aan: “Windenergie krijgt een steeds groter aandeel in het totale aanbod van energie. Daarom is het belangrijk dat de molens altijd op optimaal niveau functioneren.”

Gemini moet het grootste Nederlandse windpark op zee worden.

Siemens wist zich te verzekeren van de megaorder van 1,5 miljard euro door lid te worden van het consortium dat windpark Gemini wil bouwen. De financiering voor het project komt van 20 partijen, waardoor Siemens de hoge kosten voor onderzoek gedekt zag. “Hierdoor konden we de volgende stap in de offshoremarkt financieren. Dit financieringsmodel laat ook zien hoe je met de sterke vraag naar dergelijke windparken een project met verschillende investeerdersgroepen kunt coördineren.”

Hoofdaandeelhouder is het onafhankelijke energiebedrijf Northland Power Inc. uit Canada dat 60% van de aandelen bezit. Siemens Financial Services bezit 20%. Het Nederlandse bedrijf Van Oord bouwt het park en bezit 10%. De overige 10% is in handen van HVC, een joint venture van Nederlandse gemeenten en waterschappen.

Klimaatdoelen

Nederland moet volgens Europese richtlijnen in 2020 14% van zijn energie duurzaam opwekken. Het Gemini-park moet bij het halen van dit doel een belangrijke rol spelen. Op dit moment produceert Nederland 2,7 gigawatt groene stroom, waarvan 2,45 van windmolens op het land komt. Met de geplande windparken moet Nederland in 2023 4,45 gigawatt aan duurzame energie opwekken.

Duitslandnieuws over de Energiewende

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: