
Via een crowdfunding-campagne hebben oprichters Sarah Wolf en Milena Glimbovski van de start-up ‘Original Unverpackt‘ binnen 24 uur 20.000 euro verzameld. “We zijn sprakeloos. We kunnen het niet niet bevatten.”, schrijven ze op Facebook. Het team heeft de kurken laten knallen, maar vertellen er meteen bij dat ze er hiermee nog niet zijn. “Integendeel, hiermee begint het. We hopen ons streefdoel van 45.000 euro snel te bereiken.” Die laatste uitspraak is rap verouderd. Een dag later tikt de teller al bijna de 65.000 euro aan, bijeengebracht door bijna 2.500 sympathisanten.
16 miljoen ton
Appels koop je tegenwoordig in een kartonnetje met plastic er omheen, sap zit in een pak, en noedels en reist in karton of plastic. Thuisgekomen prop je het in de koelkast die intussen zo vol raakt als een prullenbak, gevuld met spullen die voor het gekochte product zelf eigenlijk niet nodig zijn, zegt Glimbovski. “Zestien miljoen ton aan verpakkingen gooien we jaarlijks in Duitsland in de prullenbak.” Iets wat de oprichters niet konden verkroppen. Het bracht ze op het idee van een supermarkt zonder verpakkingen.
In plaats van recycling doen de dames aan ‘precycling’. Want verpakkingen die niet eens gemaakt worden, hoeven vervolgens ook niet hergebruikt te worden. Zo hopen ze een flinke berg afval uit de keten – van producent tot consument – te besparen.
Geen pak maar een silo
In een filmpje (Duits) leggen Wolf en Glimbovski hun idee uit. Meteen wordt het duidelijk dat je hier niet op de normale manier boodschappen kan doen. In plaats van eindeloze schappen, liggen producten in zogenaamde ‘bulk bins’, ofwel silo’s waar klanten zelf hun bakje onder kunnen houden om de juiste hoeveelheid voor zichzelf af te meten.
Original Unverpackt – Der neue Supermarkt from Original Unverpackt on Vimeo.
Klanten kunnen eigen bakjes, potten en flessen meenemen om ze met producten als suiker, meel, melk, jam, vlees of shampoo te vullen. Maar er zijn ook herbruikbare bakjes in de winkel aanwezig. Wanneer verpakkingen niet nodig zijn, kan er bij de productie aardolie en water bespaard worden, zeggen Wolf en Glimbovski.
“We willen geen klein buurtsupertje openen, maar een gevulde supermarkt met goed uitgekozen producten waar je alles kunt krijgen wat je nodig hebt”, schrijven de bedenkers van het idee op hun website. Meer dan 600 producten willen ze in het assortiment opnemen. Veel daarvan moet uit de regio komen. Maar een pure biologische winkel hoeft het niet te worden. “Er komen ook conventionele producten voor ieders portemonnee, maar dan zonder overbodige verpakking.”
Gemengde reacties
Inmiddels stromen de reacties binnen, van positief tot kritisch. “Super idee, mensen kopen straks bewuster omdat een bakje vullen langer duurt dan iets in je wagentje smijten”, zo luidt een commentaar op internet. Een ander is ook enthousiast omdat ze zich dagelijks ‘ergert aan komkommers die zijn ingepakt alsof er een condoom omheen zit. Ook raar dat paprika’s soms per stuk verpakt zijn.” Anderen zien praktische problemen. “Ik heb geen zin in het meeslepen van bakjes en op die manier duurt boodschappen een eeuwigheid.”
De kritiek ten spijt, het enthousiasme was groot genoeg om binnen een paar dagen ver over het streefbedrag van 20.000 euro en het wensbedrag van 45.000 euro te komen. Met de eerste 20.000 euro kunnen de oprichters een eerste supermarkt openen. Maar met al het extra geld kunnen ook extra’s zoals een kassabalie worden aangeschaft. Of een elektrisch vulapparaat voor vloeibare producten en flexibel meubilair voor speciale gelegenheden.
Duitslandnieuws over supermarkten
- Het geheim van de Aldi- en Lidl-wijn: massaproductie en constante kwaliteit »
- Duitse supermarktoorlog: Lidl wil ‘good guy’ van de discounters zijn »
- Rewe-baas vreest verwoestende prijzenoorlog in Duitsland »
- Duitse boeren vrezen faillissementen door stuntprijzen van Aldi en Lidl met eieren »
- Duitse prijsvechters profiteren van de crisis en veroveren buitenlandse markten met slimme strategie »