Ga naar inhoud

Duitsers drinken dubbel zo veel alcohol als de rest van de wereld

Zo'n 6 liter pure alcohol drinken mensen gemiddeld over de hele wereld per jaar. In Duitsland is het bijna dubbel zo veel; bijna 12 liter, zo blijkt uit cijfers van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Duitsers worden ook dubbel zo vaak dronken in vergelijking met Nederlanders. Daarentegen kent Duitsland ook bijna dubbel zo veel geheelonthouders.

Overmatig alcoholgebruik zorgt jaarlijks voor zo’n 3,3 miljoen dodelijke slachtoffers over de hele wereld. Dat staat in het nieuwste rapport van de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Accijnsverhoging helpt

Naast een verhoogd risico op leverziekten en verschillende soorten van kanker, verhoogt veel gebruik van alcohol ook het gevaar op verwondingen en geweld, zo meldt de WHO. Ook zouden mensen vatbaarder worden voor ziekten als tuberculose. “Er moet meer gedaan worden om mensen te beschermen tegen de negatieve gevolgen van alcohol.”, zegt Oleg Chestnov, afdelingsleider bij de WHO voor niet-overdraagbare ziekten en psychische gezondheid.

Een goede maatregel om drankmisbruik tegen te gaan is volgens de WHO het verhogen van accijns op drank en een sterkere regulering van de markt voor alcoholische dranken.

Twee keer meer Duitsers dronken dan Nederlanders

  • Gemiddeld drinkt de wereldbevolking jaarlijks 6,2 liter pure alcohol (2010, mensen ouder dan 14 jaar).
  • Dat betekent 13,5 gram pure alcohol per dag.
  • Duitsers drinken gemiddeld 11,8 liter pure alcohol per jaar. (niet-drinkers meegerekend)
  • Nederlanders houden het bij 9,9 liter pure alcohol per jaar. (niet-drinkers meegerekend)
  • 15,6% van de Duitsers wordt één keer per maand dronken (consumptie van meer dan 60 gram pure alcohol).
  • Bij Nederlanders is dat is dat 6,6%.
  • In Duitsland was 19,7% in 2010 geheelonthouder.
  • In Nederland was dat 11,8%.

Europeanen drinken meer dan mensen uit andere werelddelen, becijferde het WHO. Maar waar in Europa het alcoholgebruik gelijk blijft, neemt het in Zuid-Oost Azië wel toe.

105,5 liter bier

Het Duitse bureau voor verslavingsvragen meldde onlangs dat Duitsers gemiddeld 9,5 liter pure alcohol per jaar drinken. Dat lijkt veel minder dan bij de WHO-cijfers. Oorzaak daarvan is dat het Duitse bureau het over de gehele bevolking heeft verdeeld, de WHO rekent kinderen onder de 14 jaar niet mee. De Duitse verslavingszorg berekende dat 9,5 liter pure alcohol gelijk staat aan 105,5 liter bier, 20,4 liter wijn en 5,4 liter sterke drank.

 Duitslandnieuws over bier

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: