Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 507

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 508

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 568

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 569
Bayer-topman Marijn Dekkers bouwt zijn concern geruisloos om - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Bayer-topman Marijn Dekkers bouwt zijn concern geruisloos om

Tot dusver was de Nederlandse bestuursvoorzitter van Bayer Marijn Dekkers voorzichtig met aankopen. Afgelopen week maakte hij dan toch een grote klapper met de koop van een tak van Merck & Co. De deal kan zijn kansen op contractverlenging verbeteren. Dekkers wil Bayer weer één van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld maken.

Toen de voormalige Bayer-topman Werner Wenning meer dan vier jaar geleden de Nederlander Marijn Dekkers officieel als zijn opvolger voorstelde, klonken zijn complimenten over de nieuwe baas voor veel personeelsleden eerder als een dreigement. Dekkers was – zo zei Wenning destijds – een ‘ervaren portfoliomanager’.

Prompt vreesden velen in Leverkusen het verdwijnen van banen. Vooral ook omdat Dekkers de eerste Bayer-topman werd die van buiten het concern gehaald werd. Geen man die binnen de farmaceutische en chemische reus was opgeklommen. Maar een manager met een Nederlands en een Amerikaans paspoort, die tot dan toe vooral in de Verenigde Staten had gewerkt.

En zijn laatste klus was bij Thermo Fisher Scientific, een concern dat laboratoria uitrust. Binnen enkele jaren wist hij het bedrijf door flink te snijden en het inlijven andere nichebedrijven tot marktleider te modelleren.

Kalm begin

Gelet op die angst verliepen de eerste jaren in Leverkusen gewoonweg kalm. In plaats van koortsachtig op koopjesjacht te gaan, nam de gepromoveerde chemicus de tijd voor een diepgaande analyse van het gecompliceerde concern en zette in op een ‘evolutie in plaats van revolutie’.

Dekkers geldt als benaderbaar, valt in Duitsland op door zijn humor en staat bekend om zijn klare taal.

Weliswaar deed Dekkers wel wat kleine aankopen – daarbij horen de overnames van het het familiebedrijf Steigerwald uit Darmstadt en de Noorse kankerspecialist Algeta. Echt grote deals bleven uit.

Eerste miljardendeal

Dat veranderde in de afgelopen week. Bayer nam de tak ‘receptvrije medicijnen’ over van de farmaceutische reus Merck & Co uit de Verenigde Staten voor 10,2 miljard euro. Daarmee positioneert Bayer zich als de op één na grootste aanbieder van medicijnen zonder recept.

Het gaat om middeltjes als neusspray of oogzalf die zonder recept gekocht kunnen worden bij de apotheek. Het zijn weliswaar geen producten met grote winstmarges zoals medicijnen die wel alleen op recept moeten worden gehaald. Daarentegen zijn de risico’s van deze handel te overzien en de winsten stabiel.

De deal is een eerste mijlpaal op weg naar het wereldwijde marktleiderschap, verklaarde Dekkers tegenover Die Welt. Het gaat om de op één na grootste overname dat Bayer ooit deed. Alleen de aankoop van Schering in 2006 was met 17 miljard euro duurder.

Ombouw Bayer

Maar Dekkers is nog niet klaar met het ombouwen van Bayer. Steeds weer drijft het gerucht naar boven dat het Duitse concern er over denkt om de kunststoftak van BMS te verkopen, een zorgenkindje van het bedrijf. Een verkoop zou voor Bayer miljarden in het laatje brengen wat kan worden besteed aan het kopen van nieuwe farmaceutische bedrijven.

De Nederlandse topman houdt zich over dergelijke zaken op de vlakte. Het is een deel van zijn strategie, maar het past ook in de manier waarop Dekkers – die ooit een carrière als wetenschapper ambieerde – meestal communiceert.

Li Changyou (links), partijsecretaris van het Daxing-district in China, schudt de hand van Marijn Dekkers na het tekenen van een akkoord over een investering van Bayer HealthCare in China. Op de achtergrond de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier.

Duidelijke taal

De rossige bestuursvoorzitter geldt als benaderbaar, valt in Duitsland op door zijn humor en is binnen het bedrijf bekend voor heldere taal. Maar een charismatische communicator op de bühne is hij niet, schrijft Die Welt. ‘Meer innovatie, minder administratie’, is zijn sobere credo die hij vier jaar geleden bij zijn aantreden verkondigde.

En dat credo brengt hij in praktijk met meetings en ontbijtsessies met zijn personeel, iets waar hij om wordt gewaardeerd. Bovendien spreken de cijfers voor hem. Onder zijn leiding spendeerde Bayer meer dan ooit aan onderzoek en ontwikkeling. Op dit moment heeft het concern meerdere nieuwe geneesmiddelen in het portfolio met een potentiële omzet van miljarden. Ook de komende jaren lijkt die trend zich voort te zetten.

Blunder

Zijn grootste openlijke blunder tot nu toe beging hij eind vorig jaar op een conferentie in Londen. Hij sprak over een duur middel tegen kanker voor de Indiase markt. Een misverstand, want het medicijn is voor de westerse wereld bestemd. Daarop regende het kritiek van onder meer Artsen zonder Grenzen. India riep zelfs de Duitse ambassadeur op het matje. De affaire doet het imago van de farmaceutische industrie geen goed, zo luidde een commentaar. Dekkers zou zijn verrast over alle ophef, maar laat er zich niet door van de wijs brengen.

Het hoofdkantoor in Leverkusen, Noordrijn-Westfalen.

In zijn jeugd schopte Dekkers het in Nederland tot de nummer 2 bij de tennisjunioren. Hij mag bij zijn optredens graag refereren aan sport. “Alleen degene die van zware tegenstanders wint wordt kampioen”, is één van zijn uitspraken. Iets wat hij zelf ook moet bewijzen, want het is zijn doel om Bayer weer tot de grootste tien farmaceutische bedrijven ter wereld te laten horen.

Of Dekkers zijn masterplan helemaal kan uitvoeren , is alleen nog niet duidelijk. Zijn contract loopt eind dit jaar af, de raad van toezicht besluit deze zomer of er een verlenging in zit. Maar met de miljardendeal van vorige week lijkt Dekkers zijn kansen daarop verstevigd te hebben.

Duitslandnieuws over Nederlandse ceo’s in Duitsland

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: