Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Uli Hoeneß-effect: dit jaar al meer zelfaangiftes dan in 2011 en 2012 samen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Uli Hoeneß-effect: dit jaar al meer zelfaangiftes dan in 2011 en 2012 samen

Alleen al in de eerste vier maanden van 2014 gaven meer belastingontduikers zich aan dan in 2011 en 2012 samen. De fiscale zondaars sidderen sinds voetbalicoon Uli Hoeneß veroordeeld is voor 3,5 jaar cel. Niet voor niets profiteert de schatkist van deelstaat Beieren het meest, hoewel in de aangrenzende deelstaat Baden-Württemberg meer mensen kwamen biechten.

Het loopt storm bij de Duitse belastingdienst sinds de voorzitter van voetbalclub Bayern München Uli Hoeneß in maart werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel wegens belastingontduiking van zeker 27,2 miljoen euro. Alleen al in april meldden 3.700 belastingontduikers zichzelf. Daarmee komt het aantal ‘zelfaangiftes’ in de eerste 4 maanden van dit jaar op 16.926.

Dat zijn er al meer dan in de jaren 2011 en 2012 bij elkaar opgeteld. Het record werd vorig jaar gehaald, toen gaven 25.788 mensen zichzelf aan. Dat blijkt uit navraag bij de deelstaten door Welt am Sonntag.

Duitsland haalde sinds het voorjaar van 2010 4,3 miljard euro op door zelfaangiftes.

De golf met mensen die hun achtergehouden geld kwamen opbiechten kwam op gang in 2010 toen de Duitse fiscus een cd-rom met gegevens over geheime bankrekeningen in Zwitserland wist te bemachtigen. Het heeft de belastingdienst sindsdien 4,3 miljard euro opgeleverd. In totaal 82.995 mensen meldden zichzelf, waardoor ze niet verder vervolgd worden. Wel moeten ze het achterstallige bedrag alsnog betalen. Gemiddeld is dat 52.000 euro per persoon.

Het beeld dat veel belastingontduikers angst aanjoeg: Uli Hoeneß verdwijnt 3,5 jaar achter de tralies.

Vooral de schatkist van deelstaat Beieren raakte goed gevuld. Volgens het Beierse ministerie van Financiën gaat het om een bedrag van  940 miljoen euro. In Noordrijn-Westfalen ging het om 780 miljoen euro, in Hessen kwam 680 miljoen euro binnen en in Baden-Württemberg 500 miljoen euro. Die volgorde is verrassend volgens de krant, omdat niet in Beieren maar in Baden-Württemberg de meeste mensen zichzelf aangaven.

Meeste zelfaangiftes in Baden-Württemberg

In die deelstaat kwamen de afgelopen 4 jaar 21.182 mensen hun fiscale zonden opbiechten. Alleen al afgelopen april waren het er 1.059. Andere deelstaten met veel zelfaangiftes waren Noordrijn-Westfalen (15.218), Beieren (11.954), Nedersaksen (9.874) en Hessen (8.943).

Afgelopen weekend moesten ook Groenen-fractievoorzitter Anton Hofreiter en SPD-bestuurslid Niels Annen met de billen bloot.

Duitslandnieuws over belastingontduiking

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: