Ga naar inhoud

Familiefilm opgedoken van Duits-Nederlandse V&D-oprichter Anton Dreesmann

Er is een film opgedoken uit 1924 van de grootvader van Anton Dreesmann. Hij was destijds mede-oprichter van de warenhuizen Vroom & Dreesmann, toen iets nieuws in Nederland. De Duitser Dreesmann vluchtte naar Nederland om zijn militaire dienst te ontlopen. RTL Z maakte een reportage over de familiefilm, een verslag van zijn 70ste verjaardag.

De Duitse Anton Dreesmann (1854-1934) had weinig trek in militaire dienst, vluchtte vanuit Nedersaksen naar Nederland en introduceerde er het begrip ‘warenhuis’. Samen met Willem Vroom richtte hij in 1887 het bedrijf Vroom & Dreesmann (V&D) op. In 1901 werd hij geneutraliseerd tot Nederlander. Kleinzoon Anton Dreesmann bouwde het bedrijf later uit tot een conglomeraat. 

Verjaardag

De familie Dreesmann was erg succesvol met de V&D en werd ‘stinkend rijk’. De filmopnames uit 1924 horen tot het vroegste tijdperk van het ‘zelf filmen’. De beelden zijn een registratie van het feest dat Dreesmann gaf ter ere van zijn 70ste verjaardag in de tuin van zijn huis in Bussum.

Screenshot 2014-05-09 11.32.58

Meer video’s op Duitslandnieuws

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: