Ga naar inhoud

Frankrijk wil van Alstom en Siemens een Europees Airbus-project smeden

Het Amerikaanse industrieconcern General Electric aast op het Franse Alstom. Maar Parijs wijst de Amerikanen af en wil dat er een deal met het Duitse Siemens wordt gesloten. Een Frans-Duitse alliantie zou een wereldspeler kunnen opleveren in de geest van vliegtuigbouwer Airbus. Bovendien houden de Fransen bij een deal met de Duitsers meer touwtjes in handen.

De Franse minister van Economische Zaken Arnaud Montebourg wijst het aanbod van General Electric voor Alstom af. “De GE-offerte is geen aanbod voor een alliantie, maar een overname dat de overblijvende transporttak van Alstom zou verzwakken”, zegt hij donderdag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Siemens zoekt wel een samenwerking.” Beide bedrijven zouden dan onderdelen met elkaar uitruilen. “Transport – zoals de bouw van de ICE-treinen –  zouden onder Franse leiding komen en de energietak onder de hoede van de Duitsers. Maar het centrum waar de beslissingen worden genomen, blijft in Frankrijk.”

Rijnlandse model

De vrees dat een Frans-Duitse deal voor een groot banenverlies zou leiden, vindt de minister overdreven. “Wanneer beide bedrijven wereldmarktleider worden en nieuwe markten veroveren, dan ziet het er alweer heel anders uit. Volgens Montebourg is het ‘Rijnlandse model’ voor de Franse regering ook veel interessanter, omdat dan de staat en de vakbonden inspraak hebben. “Wanneer we daarentegen met Connecticut moeten praten om onze Franse vestigingen te behouden, dan zou dat een probleem worden.”

Aartsrivalen

Uitgerekend de oude aartsrivaal Siemens moet Alstom redden. De Duitsers moeten de Fransen beschermen tegen het kwijtraken van de belangrijkste tak van het bedrijf – de energietechniek. Voor de Fransen is Alstom een nationaal icoon. “Alstom is het symbool van onze industriële kracht en Franse ingenieurskunst”, zegt Montebourg met enige pathos.

In Spanje rijden treinen van Alstom (links) en van Siemens (rechts) al gebroederlijk naast elkaar.

En als dit bedrijf uit financiële nood dan werkelijk zijn Franse identiteit verliezen moet, dan liever aan een Duitse concurrent, aldus de minister. “We willen twee Europese wereldkampioenen op het gebied van energie en transport maken.” De minister ziet een ‘spoor-Airbus’ voor zich. De vliegtuigbouwer is al jaren een succesvol en kan zich dankzij de Duits-Franse samenwerking meten met de Amerikaanse concurrent Boeing.

Siemens-vijand

Hoe anders was het tien jaar geleden. Toen stond Alstom ook op het randje van een faillissement en deed de Franse regering zijn uiterste best om een overname door Siemens te voorkomen. De Franse regering redde het bedrijf toen met geld uit de staatskas. Alstom-baas Patrick Kron zat er destijds ook al en staat sindsdien bekend als ‘Siemens-vijand’. Nog altijd draagt hij de Duitsers na dat ze er op uit waren zijn bedrijf kapot te maken. Opnieuw spelen persoonlijke voorkeuren een grote rol in het getouwtrek rond Alstom. Zij het ditmaal dat de Franse regering de kant van Siemens heeft gekozen.

Arnaud Montebourg (links) en Francois Hollande (rechts) sturen aan op een deal met Siemens.

Parijs heeft duidelijk meer vertrouwen in de Duitsers meer rekening houdt met de Franse belangen wanneer bij een samenwerking overbodige of dubbele bedrijfsonderdelen moeten verdwijnen. Al was het alleen al vanwege het feit dat Alstom de Duitsers eventueel op dezelfde manier kan terugpakken wanneer de bedrijfsonderdelen zijn uitgewisseld. 

 Duitslandnieuws over Siemens

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: