Ga naar inhoud

Daimler kan geen nieuwe vakmensen vinden en haalt gepensioneerden terug

In de zoektocht naar goed gekwalificeerde medewerkers is Daimler intussen aangewezen op senioren. De fabrikant van onder meer Mercedes-Benz en Smart haalt gepensioneerden terug naar de fabriek om ze in te zetten voor ingewikkelde klussen waar kennis en ervaring vereist zijn. Maar op hun oude salaris hoeven ze niet te rekenen.

Van ict-problemen tot aan klussen in het buitenland. Autofabrikant Daimler is voor het opknappen van speciale opdrachten steeds vaker aangewezen op gepensioneerden. Bijna 100 pensionado’s zijn door het beursgenoteerde concern afgelopen jaar tijdelijk teruggehaald, zo deelde hoofd personeelszaken Wilfried Porth woensdag in Stuttgart mee.

Experts

Daimler heeft vorig jaar een pool van experts samengesteld waar gepensioneerde oud-medewerkers van Daimler zich voor kunnen aanmelden onder vermelding van hun bekwaamheden en ervaring. Dat hebben intussen 390 senioren gedaan.

 

Daimler heeft bijvoorbeeld mensen nodig bij de overgang van een oud naar een nieuw ict-systeem. “We hadden eigenlijk niemand meer die deze programmeertaal beheerste”, zei Porth tegen persbureau dpa.

Mercedes-kennis

Ook wanneer een nieuw model in gebruik wordt genomen is het extra druk en zijn de senioren nodig. “We hebben uit elk deel van het bedrijf mensen die al heel veel van dergelijke ombouwprocessen hebben meegemaakt”, vertelt de manager. “Zij beschikken inmiddels over heel veel ‘Mercedes-kennis”. Regelmatig worden de ouderen als expert over de grens – bijvoorbeeld naar China – gestuurd om daar te helpen bij de overgang naar een nieuw model.

Bosch en Otto

De fabrikant van onder meer Mercedes-Benz en Smart is niet het enige bedrijf dat gebruik maakt van gepensioneerden. Ook het concern Bosch en de Hamburgse Otto Group kunnen niet zonder de kennis en ervaring van hun oud-medewerkers. Zij betalen de gepensioneerden nog wel volgens hun oude loon, maar daar hoeven ze bij Daimler niet op te rekenen. “Dat doen we heel bewust zo”, verklaart Porth. “Je kunt een leidende positie niet vergelijken met een adviserende rol.” Het concern betaalt in plaats daarvan individuele dagtarieven.

De pool van de zogenoemde seniorexperts is nu wel een mannenbolwerk. Volgens Daimler is slechts 10 procent van de teruggehaalde gepensioneerden vrouw.

Duitslandnieuws over de auto-industrie

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: