Ga naar inhoud

Berlijn wil e-bus die net zo oplaadt als een elektrische tandenborstel

De Berlijnse maatschappij die het openbaar vervoer regelt (BVG) wil volgend jaar testen met een elektrische stadsbus. De bussen van Bombardier kunnen in recordtijd draadloos opladen door op een soort inductieveld te parkeren. Deze techniek lijkt op die van een elektrische tandenborstel. Het ministerie van Verkeer moet de proef nog goedkeuren.

BVG wil halverwege 2015 beginnen met de test, als eerste een lijnbus tussen station Zoo en Südkreuz. De maatschappij heeft bij het ministerie van Verkeer een subsidieaanvraag ingediend.

Bombardier

De proef begint klein. In totaal 5 van de 1.300 BVG-bussen moeten elektrisch worden. Bij de eindhaltes kunnen ze draadloos opladen door op een soort inductieveld te parkeren. Daarvoor wordt het systeem Primove van Bombardier. Een Canadese fabrikant die ooit begon met het maken van sneeuwscooters. Tegenwoordig maakt het bedrijf met vestigingen over de hele wereld onder meer vliegtuigen, locomotieven, trams en bussen.

Campagnevideo van Bombardier voor het Primove-systeem.

Als een elektrische tandenborstel

“Het systeem werk net zo als bij een elektrische tandenborstel”, vertelt BVG-woordvoerder Sigrid Nikutta in Die Welt. De bus kan in 6 minuten weer helemaal draadloos opgeladen worden. ’s Nachts moeten ze wel aan de stekker. Volgens de fabrikant is het systeem ook te gebruiken voor trams – zodat bovenleidingen niet meer nodig zouden zijn. Ook taxi’s hoeven geen stopcontact meer te zoeken en ze zijn bovendien sneller opgeladen, zo belooft Bombardier.

Zichtbare proef

Hoeveel het systeem gaat kosten, weet BVG nog niet. Ook moet het ministerie van Verkeer nog groen licht geven. “Maar we zijn erg optimistisch”, zegt Nikutta. De geplande elektrische buslijn zou het grootste project in zijn soort worden voor openbaar stadsvervoer in Duitsland.

Al sinds 2012 is BVG bezig met een subsidieaanvraag bij de overheid. Toen wilde de vervoersmaatschappij bussen testen in de buitenwijk Marzahn-Hellersdorf. Maar het ministerie vindt het belangrijk dat de proef meer zichtbaar is, zodat het een meerwaarde krijgt als demonstratieproject. Daarom stelde BVG tussentijds een meer centrale buslijn voor als proeflijn. De gewijzigde aanvraag ligt nu op het ministerie van Verkeer, dat tijdens de aanvraag van de subsidie geen uitspraken wil doen. 

Duitslandnieuws over openbaar vervoer

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: