Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Omstreden Duitse pensioenplannen moeten opnieuw naar de tekentafel - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Omstreden Duitse pensioenplannen moeten opnieuw naar de tekentafel

Het is het dossier wat de regering Merkel het diepste splijt. De pensioenen. CDU wil hogere pensioenen voor moeders, SPD eist een verlaging van de pensioenleeftijd naar 63 jaar. De christen-democraten vrezen een massale pensionering, wat diepe gaten achterlaat op de arbeidsmarkt. Nu is Minister Nahles tot een compromis bereid.

Hoewel zowel de SPD als de CDU afgelopen najaar eendrachtig een handtekening zetten onder de nieuwe pensioenplannen, zijn de partijen tussentijds diep verdeeld geraakt. De christen-democraten hebben zich eens flink achter de oren gekrabd en zien als doemscenario dat als de plannen doorgaan, ineens wel erg veel mensen tegelijk met pensioen gaan. Voor het eerst toonde minister van Werkgelegenheid Andrea Nahles (SPD) zich maandag bereid om na te denken over dat probleem.

‘Solide basis’

Maandag spraken CDU en SPD in een commissie hoorzitting over de pensioenplannen. En dat heeft ‘niets nieuws gebracht’, aldus Nahles. Zij is er rotsvast van overtuigd dat ze op de ‘goede weg zit’. “Het pensioenplan heeft een solide financiële basis. Wel wil ze met CDU praten over een ‘werkzame oplossing’ voor de gevreesde ‘pensioengolf’.

Het wetsontwerp van Nahles wil werknemers die 45 jaar hebben bijgedragen aan de sociale voorzieningen – ofwel in dienst zijn geweest – als met 63 jaar met pensioen kunnen. Bij dit model worden korte periodes van werkloosheid niet meegerekend, waardoor sommige mensen al op hun 61ste zouden kunnen stoppen met werken, wanneer ze 2 jaar voor hun 63ste geen baan hebben. Het mogelijke compromis is dat dit straks niet meer kan. Vooral jonge politici van CDU hadden zich er tegen verzet.

Het federale arbeidsbureau (BA) verwierp de vrees dat mensen massaal met pensioen zouden gaan als de nieuwe plannen worden doorgevoerd. Het Bundesagentur für Arbeit denkt dat er relatief weinig mensen voor de regeling in aanmerking zullen komen.

Nieuwe voorstellen

CDU-bondsdaglid Christian von Stetten die voorzitter is van de mkb-commissie was opgelucht over de hoorzitting, zij hij tegen FAZ. “Onze kritiek was terecht. De werkgroepen van beide partijen moeten nu snel nieuwe voorstellen formuleren. Want zoals de wet er nu ligt, kunnen we er niet mee instemmen.” Zijn partijgenoot Carsten Linnemann eiste in de Rheinische Post nog meer van Nahles. “Maak het voor mensen die dat willen mogelijk om ook na hun pensioenleeftijd door te werken.” Linnemann krijgt op dit punt bijval van SPD-fractievoorzitter Claus Schmiedel van deelstaat Baden-Württemberg.

Gemengde reacties

Werkgevers en vakbonden reageren gemengd op de plannen van Nahles. Vakbond DGB noemt het een ‘stap in de goede richting’. “Dit kan werknemers die lang hebben gewerkt behoeden voor gaten tussen ontslag en pensioen.” Kritiek kwam er van de werkgeversorganisatie BDA. “Deze plannen brengen de financiële basis voor de pensioenen in gevaar”, zo staat in een persbericht. Ook mkb-organisatie Zentralverband des Deutschen Handwerks (ZDH) wijst er op dat de nieuwe wet op den duur niet meer te betalen is. “Als de kosten in 2030 al op 160 miljard euro per jaar komen te liggen, dan komt de AOW voor lageloners in gevaar.” 

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: