Ga naar inhoud

Groep ‘jonge wilden’ uit CDU eist een Agenda 2020 van Angela Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bezig aan haar derde en laatste ambtstermijn. Een groep van 50 'jonge wilde' conservatieven met de naam 'CDU 2017' roert zich. In een manifest eisen ze economisch-politieke veranderingen. Merkel negeert ze nog, maar de vraag is hoe lang ze dat kan volhouden. Maandag buigt de CDU-top zich over de 'rebelse eisen'.

De Duitsers zijn tevreden. De crisis in de eurozone lijkt overwonnen te zijn. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) blijft geliefd, haar sociale compromissen met de SPD vinden weerklank onder de bevolking. Een algemeen minimumloon, de pensioensleeftijd omlaag naar 63 jaar, het zijn maatregelen waar de meeste mensen niet over klagen. De meeste Duitsers enkel ontstemd over het smadelijke verlies van Bayern München tegen Real Madrid.

Agenda 2020

Dat probeert Merkel zo te houden, zegt WirtschaftsWoche-columnist Andreas Freytag. “Over de inhoud wordt niet gepraat.” Freytag wijst op een manifest van de ‘dissidentengroep CDU 2017’. Het zijn 50 veelal jonge CDU-politici die van Angela Merkel eisen dat er wel over de inhoud wordt nagedacht. Ze eisen een serie economische veranderingen, een soort Agenda 2020. Daarmee verwijzen ze naar de hervormingen uit Agenda 2010 waarmee Gerhard Schröder ‘zieke man Duitsland’ beter trachtte te maken.

CDU-Bondsdaglid Nadine Schön is één van de 'jonge rebellen'. Foto:  Ole Westermann
CDU-Bondsdaglid Nadine Schön is één van de ‘jonge rebellen’. Foto: Ole Westermann

 

De ‘CDU-rebellen’ vinden dat de huidige plannen van de derde regering Merkel de economische toekomst van Duitsland in gevaar brengen. In 10 stellingen schrijven de auteurs welke hervormingen ze noodzakelijk vinden. Zo moet iedereen verplicht worden een pensioensverzekering te nemen. Volgens de jonge christen-democraten is het verlagen van de pensioensleeftijd naar 63 jaar een ‘volledig verkeerd signaal’. Ook moet het voor werkgevers aantrekkelijker worden om mensen boven hun wettelijke pensioensleeftijd door te laten werken.

‘Redelijke eisen’

Verder eisen de ‘rebellen’ dat de regering geen nieuwe schulden maakt. In plaats van het verbeteren van de sociale voorzieningen, moet Merkel van haar partijgenoten meer investeren in het repareren van de infrastructuur. Ook wil de groep de belastingdruk verminderen. Het asielbeleid moet hervormd worden, de jonge politici pleiten voor ‘duidelijkere criteria’. En als laatste moet er haast gemaakt worden met het vrijhandelsakkoord met de VS. Volgens Andreas Freytag zijn het ‘gematigde en redelijke eisen. “Deze standpunten waren eigenlijk ooit mainstream.” 

Daarmee volgt de groep jonge conservatieven niet het applaus van de kiezer, maar wel de kritiek van wetenschappers, regeringsadviseurs, columnisten en economen. Het Britse blad The Economist kenschetste Merkels beleid al als ‘Easy politics and bad policies‘.

De ‘rebellen’ lieten eind 2013 voor het eerst van zich horen en werden toen volkomen genegeerd door de partijtop. Ze werden uitgemaakt voor ‘vestzakrevolutionairen’. Nog nog steeds is er nauwelijks een luisterend oor gevonden in Berlijn. Toch lijkt daar nu wat verandering in te komen. Komende maandag wordt het manifest besproken op het partijkantoor in Berlijn.

CDU'er Jens Spahn: 'Niet leunen op oude hervormingen'. Foto: Stephan Baumann
CDU’er Jens Spahn: ‘Niet leunen op oude hervormingen’. Foto: Stephan Baumann

Een van de schrijvers van het manifest is bondsdaglid Jens Spahn. “Het gaat er om dat de CDU ook tijdens de coalitie met de SPD zichtbaar blijft als een partij met economische competenties. “, zegt hij tegen Der Tagesspiegel. “We moeten niet leunen op hervormingen uit het verleden alleen maar omdat het nu goed gaat.” Vice-voorzitter Armin Laschet is positief over het initiatief. “Ik vind het goed dat jonge bondsdagleden de belangen van de jonge generatie naar voren brengen.” Andere ondertekenaars zijn bondsdagleden Nadine Schön, Steffen Bilger en partijvoorzitter Peter Tauber.

Het is riskante voor de jonge politici om in opstand te komen tegen de eigen top, in een partij die zeer centralistisch wordt georganiseerd, zegt Freytag. “Het kan gevolgen hebben voor hun carrière. Dat werd al duidelijk toen afgelopen najaar de posten werden verdeeld. Een aantal CDU’ers die eerder als kansrijk werden beschouwd, bleef met lege handen achter.” Daarom is het extra opvallend dat de kersverse en jonge partijvoorzitter Tauber sympathiseert met het manifest.

CDU-voorzitter en 'rebel' Peter Tauber. Foto: Tobias Koch
De digitaal vaardige CDU-voorzitter Peter Tauber. Foto: Tobias Koch

Columnist Freytag hoopt dat de rebellen volharden in hun protest. “Met hun ideeën hebben ze aandacht voor een veel bredere achterban. De koers is nu vooral ten faveure van enkele belanghebbenden uitgestippeld. Via de pers kunnen ze de publieke opinie beïnvloeden en daarmee wellicht uiteindelijk ook het beleid. Dan is de kans groter dat dat rationaliteit en een oriëntatie op de toekomst weer belangrijk wordt.” 

Duitslandnieuws over Merkel III:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: