Ga naar inhoud

DIHK-topman Schweitzer: Oekraïne-crisis schaadt Duitse economie

Duitse bedrijven voelen duidelijk de eerste gevolgen van de Oekraïne-crisis. De export loopt sterk terug, zo deelt de Duitse kamer van koophandel (DIHK) vrijdag mee. Ruim 400.000 mensen in Duitsland hebben hun baan te danken aan de handel met Rusland. Aan de andere kant wordt volgens hem Rusland veel harder getroffen door de Westerse sancties.

De Duitse kamer van koophandel (DIHK) ziet de eerste negatieve uitwerkingen van de Oekraïne-crisis voor de Duitse economie. DIHK-voorzitter Eric Schweitzer zegt in de Berliner Zeitung dat de export ‘nu al sterk terugloopt’. Duitse bedrijven zien handel met Rusland steeds minder zitten. Ook grote investeringen hoeft Rusland voorlopig niet te verwachten, doordat ‘een sterke onzekerheid’ over de verdere ontwikkelingen van de situatie heerst.

Niet meteen met de knots zwaaien

Schweitzer toonde ook begrip voor mogelijk harde economische sancties tegen Rusland. Wanneer nodig, moet door dergelijke maatregelen ‘de druk worden verhoogd’. En omdat dit banen kost in Duitsland, zou het verstandig geweest zijn om de druk stap voor stap te verhogen in plaats van ‘meteen de grote knots tevoorschijn te halen’. Het heeft volgens de DIHK-topman nog altijd de voorkeur om naar oplossingen te zoeken aan de onderhandelingstafel.

Pro-Russische separatisten bestormen donderdag 1 mei een overheidsgebouw in het Oekraïense Donetsk. Duitse bedrijven zien voorlopig af van grote investeringen in Rusland door de onzekere situatie.  

Schweitzer zegt dat van de handel met Rusland bijna 400.000 banen afhankelijk zijn in Duitsland. Maar andersom is de Russische afhankelijkheid van Duitsland en de Europese Unie duidelijk groter, stelt hij. “Dit conflict treft de Russische economie nu al veel harder dan de Duitse.”

Wederzijdse afhankelijkheid

Duitsland haalt nu bijna een derde van het aardgas en aardolie uit Rusland. Die afhankelijkheid is wederzijds, zegt Schweitzer. “Rusland leunt zwaar op de inkomsten uit de energie-export.” De Duitse olie- en gasreserve is genoeg voor 3 tot 4 maanden. “Daarom maak ik me op dit moment weinig zorgen.”

Duitslandnieuws over de Oekraïne-crisis

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: