Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Beierse minister van Justitie bezoekt Koningsdagfeest in München - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Beierse minister van Justitie bezoekt Koningsdagfeest in München

Het consulaat-generaal in München vierde dinsdag Koningsdag met vele vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Opgelucht proostten ze dat de Nederlandse post in de Beierse hoofdstad toch niet gesloten hoeft te worden. De Beierse minister van Justitie gaf met zijn bezoek een belangrijk signaal af. Beieren protesteerde vorig jaar succesvol tegen de bezuiniging.

Het was een bewogen jaar voor het consulaat-generaal in München. Nederland gaf in mei 2013 met het bezoek van het koningspaar aan Zuid-Duitsland nog een belangrijk signaal af aan de Duitse politiek en het bedrijfsleven. Die opgewarmde relatie kreeg nog geen maand later een flinke knauw toen Den Haag München op de lijst met te sluiten consulaten zette. Er moest bezuinigd worden.

Breed protest

Talloze ondernemers, politici en andere belanghebbenden protesteerden tegen de voorgenomen sluiting. Ook vanuit Beieren zelf werd met ontsteltenis gereageerd. Onder meer minister-president Horst Seehofer (CSU) en de lokale handelskamer schreven protestbrieven naar Den Haag. Uiteindelijk keerde ook een meerderheid in de Tweede Kamer zich tegen de bezuinigingsplannen.  VVD-Kamerlid Han ten Broeke zei destijds tegen Duitslandnieuws: “Ga niet met de kaasschaaf door Europa, richt je bij bezuinigingen eerder op Afrika.”

Opluchting in München

Minister Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken zwichtte eind november voor het protest. Het consulaat in München mocht open blijven. Daarom was de opluchting dinsdag bij het vieren van de eerste Koningsdag groot. Zo’n 450 gasten uit de politiek, bedrijfsleven, kunst en cultuur bezochten het feest in The Westin Grand in München. De Beierse minister van Justitie Winfried Bausback (CSU) sprak over de wederzijdse economische en vriendschappelijke belangen. Ook Martin Zeil (FDP), oud-minister van Economische Zaken was aanwezig. Beide politici waren betrokken bij het behouden van het consulaat.

De ontvangst van dit jaar werd gehouden onder het motto stedelijk toerisme in Nederland, waarin de vier grootste steden van Nederland, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, zich presenteerden als aantrekkelijke bestemmingen.

Marina Numan overhandigt haar boek Werelddieet aan filmproducent Rob Houwer en zijn dochter Vanilla.
Marina Numan overhandigt haar boek Het Werelddieet aan filmproducent Rob Houwer en zijn dochter Vanilla.

 

Ook vanuit het bedrijfsleven kwamen veel vertegenwoordigers langs. Onder hen bestuurders van bedrijven als Aviko, Heineken, Douwe Egberts, KLM, BMW en Rabobank International. Filmproducent Rob Houwer had zijn dochter Vanilla meegenomen. En ook oud-consul-generaal Jan Zaadhof liet zich zien. Er werd aandacht gevraagd voor voedselverspilling. Het eerste exemplaar van het kook- en dieetboek ‘Het Werelddieet’ van Marina Numan, oud-medewerker in München, werd tijdens de feestelijke bijeenkomst uitgereikt door de consul-generaal Rob Zaagman.

Voor Zaagman was het meteen de laatste Koningsdag in München, hij wordt deze zomer ambassadeur in Nieuw-Zeeland. Hij wordt opgevolgd door topambtenaar Peter Vermeij.

Duitslandnieuws over het consulaat-generaal in München

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: