Ga naar inhoud

Ondernemers in Noordrijn-Westfalen zien de toekomst zonnig in

De eurocrisis deed veel ondernemers sidderen. Maar die tijd lijkt in Noordrijn-Westfalen (NRW) achter de rug. Ondernemers uit de grootste deelstaat van Duitsland zien de toekomst zonnig in, blijkt uit een enquête van de lokale kamer van koophandel. Een meerderheid van de bedrijven verwacht meer te gaan exporteren. Nederland blijft verreweg de belangrijkste bestemming.

Volgens het onderzoek [pdf] van de kamer van koophandel in Noordrijn-Westfalen gaat 32% van de ondervraagde ondernemers er van uit dat de exportvolume de komende 12 maanden zal stijgen. Slechts 9% voorziet een daling. Deze trend weerspiegelt de kalmering op de wereldwijde financiële en goederenmarkt, zo staat in het rapport. “De eurocrisis is misschien nog niet helemaal voorbij, maar de wissel wordt wel omgezet naar een herstel.” Ook de Verenigde Staten herpakken zich, waardoor bedrijven uit NRW extra orders verwachten.

Betere tijden

De ondernemers zijn sowieso tevreden met de algemene economische situatie. Slechts 7,5% denkt dat het minder zal gaan dit jaar. Een kwart verwacht betere tijden. Meer dan 90% van de bedrijven uit het onderzoek exporteert direct hun producten vanuit Duitsland. Toch heeft 30,2% een vestiging in het buitenland. De reden: in veel landen is het moeilijk op de markt te functioneren zonder een vertegenwoordiger ter plekke. Vaak ook wegens de wet.

Een binnenvaartschip op de Rijn passeert Keulen.

Bedrijven uit Noordrijn-Westfalen richten hun blik steeds vaker naar Oost-Europa. De enquête werd voor de recente gebeurtenissen in Oekraïne gehouden. Toen waren de ondernemers erg positief over de kansen in deze regio. Er is een mix aan lage arbeidskosten, hogere kwalificatie van de werknemers en interessante afzetmarkten. Volgens de kamer van koophandel zijn de zorgen vanwege de huidige situatie dan ook erg groot.

Nederland nummer 1

NRW-ondernemers exporteerden 62,7% van hun producten binnen de Europese Unie. De totale waarde lag op 112 miljard euro. Het lijstje belangrijkste handelspartners voor de deelstaat laat eenzelfde beeld zien. Zeven van de tien partners zijn EU-lid. Nederland staat onbedreigd op nummer 1. De overige 3 zijn Zwitserland, Verenigde Staten en China. Die laatste twee staan respectievelijk 5e en 6e op de lijst.

De buurlanden zijn het belangrijkste voor de NRW-bedrijven. Vooral Nederland en Frankrijk steken er met kop en schouders bovenuit. Er ging voor 19,5 miljard naar Nederland en voor 16,2 miljard naar Frankrijk. Het totale exportvolume groeide de afgelopen 6 jaar met 4,7%.

Machinebouw, chemie en metaal

De belangrijkste branches voor de exporterende bedrijven in de grootste deelstaat van Duitsland zijn volgens het rapport machinebouw, de chemische industrie en de metaalindustrie. De helft van het exportvolume kwam afgelopen jaar voor de rekening van deze drie sectoren.

Hindernissen

Maar liefst 35% van de ondernemers geeft aan bij de export steeds meer te worden ingeperkt. Grote boosdoener is vaak de extra veiligheidseisen of speciale certificaten waaraan bedrijven moeten voldoen. “Beide maatregelen jagen ondernemers op extra kosten, waardoor het voor hen moeilijker is een markt te betreden.”

De meeste van die hindernissen zien ondernemers in landen als Rusland en Kazachstan. Ook China staat op dat lijstje hoog genoteerd. Maar ook binnen de Europese Unie worden volgens 28,7% van de ondernemers hordes opgeworpen. Het houdt de ondernemers desondanks niet tegen. Maar liefst 35,7% wil dit jaar in het buitenland investeren. Dat percentage ligt hoger dan de afgelopen 10 jaar.

Duitslandnieuws over export

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: