Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 721

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 722
Duitse telefooncellen te koop: leuk als douche of mini-studio - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse telefooncellen te koop: leuk als douche of mini-studio

Bij Potsdam heeft de Deutsche Telekom 3.000 oude telefooncellen in een bos 'geparkeerd'. Ze worden er achter de hand gehouden. Veel liefhebbers zouden er wel eentje willen kopen. Lang werden geïnteresseerden op afstand gehouden, want 'ze zijn nog nodig'. Maar sinds dit jaar zijn ze te koop. Het brengt veel Duitsers op creatieve ideeën.

Heel Duitsland belt mobiel, de klassieke telefooncel is overbodig geworden. Deutsche Telekom heeft er nog 3.000 staan onder de rook van Berlijn. Het telecombedrijf kreeg steeds weer telefoontjes van mensen die wel zo’n cel wilden kopen. Tot voor kort vingen de celliefhebbers bot. Ze kregen te horen dat de Telekom de huisjes nog nodig had.

Maar nu niet meer.  Sinds kort zijn de telefooncellen te koop, schrijft Der Tagesspiegel. Het oude klassieke gele model, de ‘TelH78’, kost 450 euro. De nieuwere magenta-grijze ‘TelH90’ kan al voor 350 overgaan in private handen. Kopers moeten het 250 tot 350 kilo zware huisje wel zelf komen ophalen.

Op de satellietfoto’s is te zien hoe in een bos bij Michendorf, bij Potsdam, het geel en magenta van duizenden cellen door het groen schemert. Wie een originele gele wil moet snel zijn, blijkt uit deze foto.

Drieduizend telefooncellen op 1,5 hectare midden in het bos. Een begraafplaats voor telefooncellen is het zeker niet, zegt woordvoerder Georg von Wagner in de krant. “Ze werden voor verder gebruik daar opgeslagen. Uit meerdere kapotte exemplaren  kan weer een nieuwe worden gemaakt. Klaar om ergens in Duitsland weer te worden ingezet.”

De hoorn van de modernere grijs-magenta-cellen wordt steeds minder vaak opgepakt. 

Ongeveer 10 medewerkers van Telekom werken hier. Ze krijgen elke week weer telefooncellen binnen en kijken dan of er nog wat van gemaakt kan worden. “Een groot deel kan opnieuw gebruikt worden”, zegt Von Wagner. Toch lijkt Telekom ze niet meer allemaal nodig te hebben. Burgers mogen ze kopen.

In de tuin of op kantoor

Het idee een eigen telefooncel te bezitten, brengt menig Duitser tot het uitbroeden van creatieve plannen. Zo doet al menig exemplaar dienst in een van de vele volkstuintjes die rond Berlijn liggen. In andere cellen wordt niet meer gebeld, maar gedoucht. Muzikanten zien er een mini-studio in en filmstudio’s en theaters vinden het een mooi decorstuk. “Vaak worden ze ook gebruikt als opbergruimte voor technische apparaten, of ze staan in musea”, weet Von Wagner.

Telekom is al jaren bezig om oude gele exemplaren te vervangen. Ze zijn alleen nog op het platteland te vinden.

Toch willen mensen er ook nog in kunnen bellen, zegt de woordvoerder. “In moderne kantoren worden ze wel eens ingezet als plekje waar je rustig mobiel kunt bellen. Ook is er een aantal in gebruik als mini-bibliotheek. Dat vond ik de leukste nieuwe bestemming.”

Telefooncel moet blijven

Maar niet iedereen is blij het het verdwijnen van de telefooncellen uit het Duitse straatbeeld. “Ik zie zelf ook dat ze minder gebruikt worden”, zegt burgemeester Karlheinz Stephan (CSU) van het Beierse Schrobenhausen. “Toch stel ik de vraag of grote bedrijven niet de maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben dat de mensen zonder mobieltje ook kunnen blijven bellen. Laat vooral de telefoon bij het ziekenhuis staan.”

Meer van Duitslandnieuws:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: