Ga naar inhoud

Aantal Duitse werklozen daalt onder de 3 miljoen

De werkloosheid in Duitsland is in april voor de vijfde achtereenvolgende maand gedaald. Dat maakte het Duitse federale arbeidsbureau woensdag bekend. De daling gaat harder naar beneden dan was verwacht. Het is 22 jaar geleden dat er zo weinig mensen werkloos waren in Duitsland. Wel kan het tekort aan voldoende vakmensen nog roet in het eten gooien.

Het arbeidsbureau telde deze maand 25.000 werklozen minder dan in maart en 77.000 minder in vergelijking met april in 2013. Het werkloosheidspercentage daalde van 7,1 naar 6,8% van de Duitse beroepsbevolking. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. In totaal zijn er nu 2,943 miljoen mensen geregistreerd als werkloos bij het Bundesagentur für Arbeit (BA). 

Economen voorspelden tegenover Reuters gemiddeld een afname met 10.000 werklozen. In maart ging het aantal werklozen in de grootste economie van Europa met 14.000 omlaag.

Goed voor het BBP

Als de ontwikkeling van de laatste maanden zich nog een tijdje doorzet – wat de economen nu ook verwachten – dan kan de totale ontwikkeling van het jaar 2014 beter uitvallen dan tot voor kort werd verwacht, zegt Heinrich Bayer, analyst bij de Postbank tegen Handelsblatt. Volgens Bayer heeft dat positieve gevolgen voor de consumentenuitgaven in Duitsland. “De binnenlandse vraag zal toenemen, wat weer goed is voor het BBP.”

Het federale arbeidsbureau BA verwacht dat dit jaar records zullen sneuvelen als het gaat om het aantal mensen dat werk heeft. Het Duitse instituut voor economisch onderzoek DIW is wat voorzichtiger, maar niettemin positief.

DIW-Konjunkturbarometer 30 april 2014. Grafiek:  DIW Berlijn
DIW-Konjunkturbarometer 30 april 2014. Bron: DIW Berlijn

 

DIW wil de juichende stemming vooral een beetje temperen omdat de ‘hete winter’ in de bouw een beetje afkoelt. Volgens de onderzoekers blijft de stemming er wel in, en gaat het slechts om een ‘lichte afkoeling’. Positieve berichten komen volgens DIW vooral uit de industrie

Gebrek aan vaklui

Toch zijn er leeuwen en beren op de Duitse weg naar succes. “Het tekort aan voldoende vakmensen breekt Duitsland in de toekomst op”, zegt econoom Jörg Zeuner van KfW. “Vooral bepaalde branches en regio’s kunnen daar last van krijgen. De plannen van de regering om de pensioensleeftijd te verlagen naar 63 jaar, zullen deze problemen enkel groter maken.”

Duitslandnieuws over werkgelegenheid

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: