Ga naar inhoud

Duitsers zijn rijker dan ooit ondanks afkeer van risico’s

Het gezamenlijk eigen vermogen van de Duitsers heeft een nieuw record bereikt. Vooral aandelen stegen enorm aan waarde. Ondanks de mooie cijfers lopen de meeste Duitsers liever met een flinke boog om de beurs. Volgens de Duitse Bundesbank hebben de huishoudens in Duitsland een 'aversie tegen risico's'. Ze steken hun geld liever in deposito's.

Van het gewone spaarboekje hoeft de gemiddelde Duitser nauwelijks rente te verwachten. Sterker nog, door de inflatie verliezen de meeste spaarders zelfs op hun gewone bankrekening.

Toch is ‘Otto Normalverbraucher‘ duidelijk rijker geworden. Stijgende beurskoersen hebben het vermogen van de gemiddelde Duitser doen groeien. In het vierde kwartaal van 2013 groeide het vermogen van private huishoudens in de vorm van contant geld, waardepapieren of deposito’s tegenover het voorgaande kwartaal met 79 miljard euro. Dat is een stijging van 1,6% naar een recordbedrag van 5,15 biljoen euro, zo deelde de Duitse nationale bank maandagmiddag mee.

Volgens de Bundesbank hebben de meeste Duitsers een afkeer van risico’s.

Het grootste deel van dat bedrag – 47 miljard euro – kwam op conto van koerswinsten bij aandelen en investeringen. Transacties vormden de overige 32 miljard euro. In het cijfer zijn de verkoop van vastgoed en kunst buiten beschouwing gelaten.

Boog om de beurs

Ondanks de mooie cijfers op de beurs lopen de meeste Duitsers er het liefst met een flinke boog om heen. Die voorzichtigheid heeft ze nu verliezen bezorgd. In plaats daarvan steken de meeste Duitsers hun geld liever in de meer veilige deposito’s. Met 32 miljard euro ging er net zo veel geld naar deze beleggingsvorm als in eind 2010.

Aversie tegen risico’s

Maar het brengt nauwelijks rente op. De Duitse Bundesbank stelt dat de Duitse huishoudens een ‘aversie tegen risico’s’ hebben. Want gelijktijdig verkochten mensen grote aandelenpakketten. Duitse huishoudens deden volgens de nationale bank in 2013 voor 6 miljard euro aan aandelen van de hand.

De belangrijkste index van Duitsland, de DAX, groeide afgelopen jaar met 25 procent. Door de krachtige koerswinst is de waarde van aandelen die in het bezit zijn van huishoudens steeds gestegen, ondanks de hoge verkoop van aandelen. De waarde steeg van 259 miljard euro eind 2013 naar de huidige stand van 300 miljard euro.

Meer van Duitslandnieuws:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: