Ga naar inhoud

Duitsland wil ‘Beurs 2.0’ voor start-ups

De Duitse regering onderhandelt met de Duitse beurs, investeerders en start-ups over de invoering van een nieuw beurssegment. De nieuwe handelsplaats - die jonge bedrijven een kapitaalinjectie moet geven - moet vooral geen herinneringen oproepen aan het initiatief tijdens de 'internetboom' 10 jaar geleden dat hopeloos mislukte.

Meer dan 10 jaar na het ineenstorten van de ‘internetboom’ kijkt de Duitse regeringen naar manieren die een beursgang voor jonge bedrijven kunnen vereenvoudigen. “De regering onderzoekt de invoering van een nieuw beurssegment Markt 2.0 om de beursgang vor jonge innovatieve en sterk groeiende bedrijven te stimuleren”, zegt staatssecretaris Iris Gleicke (SPD) voor Economische Zaken (Mkb, Oost-Duitsland, toerisme) in de Süddeutsche Zeitung. De plannen komen uit het regeerakkoord tussen CDU en SPD. Jonge bedrijven moeten zo makkelijker extra kapitaal krijgen, dat ze voor de verdere ontwikkeling en groei dringend nodig hebben.

Komend jaar

Gleicke gaat er daarbij vanuit dat ‘concrete resultaten op z’n vroegst aan het einde van dit jaar, of begin volgend jaar te verwachten zijn’. De gesprekken tussen de Duitse beurs in Frankfurt met investeerders en start-ups zijn volgens haar al bijna afgerond.

De DAX in Frankfurt moet er een extra segment bij krijgen.

Een nieuw beurssegment voor jonge, innovatieve bedrijven, zouden de voorwaarden voor durfkapitaal verbeteren en daarmee Duitsland voor investeerders aantrekkelijker maken. “Want een ‘exit’ aan de beurs verbetert het rendement, verkort de tijd dat een bedrijf ondersteuning nodig heeft en ontlast zo investeerders die weer eerder geld over hebben voor een nieuw initiatief.”

Geen nieuwe mislukking

Wanneer de plannen slagen, dan gaat het nieuwe beurssegment sowieso niet ‘Neue Markt’ heten. Die term heeft in Duitsland een slechte naam, omdat onder deze naam tijdens de internetboom zo’n tien jaar geleden een soortgelijk initiatief volledig mislukte. “Een nieuwe poging om de beursgangen te stimuleren heeft alleen een kans van slagen wanneer er vertrouwen is.”, zegt Gleicke. Ze wil er zeker van zijn dat er geen nieuwe schandalen en gevallen van bedrog plaatsvinden zoals aan het begin van dit millennium. Destijds hebben private aandeelhouders veel geld in de ‘Nieuwe Markt’ gestoken en ook verloren. Er deden toen 300 bedrijven mee.

Gleicke wil een mislukking zoals 10 jaar geleden voorkomen.

Duitslandnieuws over DAX

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: