Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Adviseur Merkel: Duitsland moet het zonder vervuilende kolen doen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Adviseur Merkel: Duitsland moet het zonder vervuilende kolen doen

De Duitse regeringsadviseur professor Martin Faulstich pleit in Berlijn voor de afschaffing van kolencentrales. Regering, bedrijven en vakbonden moeten daarvoor 'samen een pact sluiten'. De invloedrijke expert wil dat Duitsland voor 2040 alle centrales heeft gesloten. Hij krijgt daarvoor bijval van een oud-milieuminister en de oppositiepartijen.

Na de atoomenergie moet Duitsland ook af van de kolencentrales. Daarvoor pleit regeringsadviseur Martin Faultisch deze week in Die Zeit. De professor uit Potsdam is voorzitter van de adviescommissie voor Milieuvragen (SRU) in Duitsland

Duitsland moet in 2040 de deuren van de laatste kolencentrale sluiten, zegt Faultisch. Maar de meeste centrales kunnen volgens hem al eerder dicht. “Denk aan de komende 15 tot 20 jaar.” De professor voor Milieu- en Energietechniek uit met het voorstel zijn zorgen over de Energiewende. “Wanneer de Duitse regering niet snel een einde maakt aan de vervuilende kolencentrales, dan brengt het de Energiewende aan het wankelen.”

In het Duitse Boxberg, Saksen staat een bruinkool-gestookte thermische centrale.

Het is niet voor het eerst dat de SRU pleit voor het sluiten van kolencentrales. Vooral het branden van bruinkool dat in verhouding veel CO2 uitstoot, is de raad van experts een doorn in het oog. De in Duitsland zeer gewichtige adviescommissie sprak bij de evaluatie van de Duitse stroommarkt vorige maand over het ‘stapsgewijs afschaffen van energie uit kolen.”

‘Structureel veranderen’

De wereldwijd bekende klimaatexpert en voormalig Duitse minister van Milieu Klaus Töpfer (CDU) deed onlangs een soortgelijke oproep. Hij sprak twee weken geleden over een ‘noodzakelijke structurele verandering’, ofwel Duitsland moet zonder kolen verder. Politieke steun krijgt de christen-democraat in ieder geval van de oppositiepartijen Die Linke en Die Grünen.

De SRU wil sowieso dat Duitsland helemaal overstapt op duurzame energie. Het is volgens de raad technisch mogelijk om dit doel voor 2050 te halen, zonder dat de energievoorziening in gevaar komt. Bovendien is groene stroom op de lange termijn goedkoper dan conventionele brandstoffen als aardolie en kolen, zeggen de experts.

Meer bruinkool dan ooit

Op dit moment wordt 45% van de Duitse energie via de verbranding van steen- en bruinkolen opgewekt. In 2013 werd er meer bruinkool gestookt dan sinds de ‘Wiedervereniging’ in 1990. Een record.

Een demonstrant tegen bruinkoolwinning bij Grevenbroich.

Reden voor het hoge bruinkoolverbruik is vooral de val van prijs voor de CO2-emissierechten in Europa. Het systeem was als een heffing ingevoerd voor de veroorzakers van het broeikaseffect en zou de weg vrij moeten maken voor milieuvriendelijke alternatieven.

Maar omdat de prijs in elkaar is gestort en de verhoudingsgewijs goedkope grondstofprijzen, kunnen oude kolencentrales nu opnieuw goedkoop werken. Juist de nieuwe schonere gascentrales zijn niet rendabel genoeg. Milieubeschermers en de oppositie eisen daarom ingrijpen van de Duitse regering. Ze willen dat het aantal emissierechten wordt ingeperkt, om zo de prijs weer te laten stijgen. Ook willen ze strengere regels voor oude kolencentrales zodat er efficiënter gewerkt moet worden. Daardoor zouden de gascentrales meer lucht krijgen, aldus de milieuorganisaties.

Duitslandnieuws over de Energiewende

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: