
Marketing-directeur Oscar Moreda van Kieskompas lacht verontschuldigend als de site hapert bij de lancering de Duitse versie van het Europese kieskompas EUvox 2014. Al snel druppelt er informatie uit andere Europese hoofdsteden binnen. De vele bezoekers zijn de oorzaak.
Laten nadenken
Het brengt Moreda niet van zijn stuk als hij vertelt over het project in het Europäisches Haus aan Unter den Linden in Berlijn. De Europese versie van het Kieskompas moet meer mensen naar de stembus lokken. “Met deze tool vechten we tegen een gebrek aan informatie, tegen cynisme over Europa en misinformatie. Wat we zien is dat mensen die de vragenlijst invullen bewuster kiezen en meer gemotiveerd zijn om te gaan stemmen.”
De site krijgt vaak de kritiek de verkiezingsuitslag mede te kunnen bepalen. Dat verwerpt Moreda. “Wij zijn er niet om de antwoorden te geven. Wij willen juist dat mensen door het beantwoorden van de vragen beter gaan nadenken over hun stem.”
EU belangrijk in Duitsland
Waar euroscepsis regeert in landen als Nederland en Groot-Brittannië, vinden de meeste Duitsers Europa wel belangrijk zo blijkt uit een enquête die afgelopen februari werd gehouden door het Ipsos-instituut. Driekwart van de ondervraagden denkt dat hun stem tijdens de Europese verkiezingen gewicht in de schaal legt. Een meerderheid van 57% vindt de verkiezingen belangrijk, bij mensen onder de 30 jaar is dat zelfs 69%. Tegelijk vindt driekwart dat ze over te weinig informatie over Europa beschikken.
EUvox moet kiezers de bomen in het Europese bos laten onderscheiden.
De komende Europese Parlementsverkiezingen van 22 tot 25 mei zullen persoonlijker worden, denkt directeur Frank Piplat van het informatiebureau Duitsland van het Europese Parlement. “Voor het eerst zijn er echte Europese lijsttrekkers die de kar trekken voor hun partij. De winnaar zal waarschijnlijk ook de komende nieuwe voorzitter worden. Dus er valt echt iets te kiezen, we hopen dat dit de opkomst ten goede komt.”
Kieskompas is een bedrijfje dat in 2006 ontstond uit een samenwerking tussen dagblad Trouw en de Vrije Universiteit in Amsterdam in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in dat jaar. Sindsdien maakte het bedrijfje waarvan de VU de grootste aandeelhouder is kieswijzers voor verkiezingen voor de provincies, gemeenten, en landen als België, de Verenigde Staten, Turkije, Canada en Duitsland.
28 versies
De Europese versie is andere koek. Voor 28 lidstaten zijn even zoveel sites in hun eigen taal nodig die deels ook nog eens moeten ingaan op wat er lokaal speelt. Politieke junkies kunnen bovendien van elke lidstaat de vragen in het Engels bekijken. “Per land hebben we een wetenschappelijk team en programmeurs nodig”, vertelt Moreda. “Ga er maar vanuit dat dit in elk land om minstens 20 mensen gaat.”
Berlijn hangt vol met verkiezingsposters voor de Europese Parlementsverkiezingen.
Bij de vorige verkiezingen in 2009 mochten zo’n 375 miljoen mensen stemmen. Nu hoopt Moreda dat 5 tot 7 procent van hen de lijst van EUvox invult. “Een optimistische doelstelling, dat weet ik. Want dan praat je al snel over zo’n 20 miljoen mensen.”
Ze moeten bereikt worden via de sociale media als Twitter en Facebook. “Voor adverteren op Facebook hebben we een budget van 20.000 dollar.” Het totale project kost 400.000 euro, waarvan uiteindelijk 165.000 euro in rekening wordt gebracht. Die meevaller is te danken aan het vrijwillig meewerken van zo’n 200 wetenschappers.
Duitslandnieuws over de Europese Parlementsverkiezingen:
- FDP-leider Christian Lindner: We kunnen leren van D66 »
- Duitsland ziet anti-Europa en extreem-rechts in volle vaart op zich afkomen »
- Duitse liefde voor Europa raakt steeds meer bekoeld, AfD gaat Europa in »
- Linke-topvrouw Sahra Wagenknecht laat een bom barsten: ‘schaf de euro af’ »
- Anti-Europese AfD partij wint met Hans-Olaf Henkel kopstuk uit bestuurlijke elite »
- Interne strijd Alternative für Deutschland brengt succes bij Europese verkiezingen in gevaar »